fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zepa - 70308 - 13.06.2012 : Sarajlija Grand Forks - best (3)

Žepa i stradanje kolone (3)


Motorne pile su svojim zvucima parale prostor. Prestalo je, ugašene su i omare se uklanjaju sa puta. Naredba je da uđemo u kamione i da se kreće dalje. Poslije ovih barikada nema više smijeha i šale među nama, i ako nešto neko kaže ućutkuju. Govore nam da ćutimo, gledamo okolo... Pitam se šta li će sledeće da nam se desi...

Kolona polako izlazi iz šume na livadu, tj. proplanak na čijem se kraju nalazi nekakva kuća. Bio sam na prvim kamionima, odmah iza komande. Naredba je da siđemo sa kamiona i obezbjedimo prostor oko kuće, koja se nalazila na pedesetak metara od na. Jedni su zalegli cisto onako kao na nekim vjezbama na livadu, drugi iza kolaca od ograde, neki su ipak nasli dobre zaklone. Komandir se okrenuo i gleda nas onako povaljane po livadi i reče:

 • "Ma ljudi, šta je sa vama, šta to radite? Šta će da vas spasi ako ležite tako nezaštićeni po livadi?"

  Nakon toga je komandant napravio odličan raspored za sve prisutne, među kojima sam bio i ja. Zahvaljujući njemu, svi su na kraju imali prirodne grudobrane ispred sebe, mnogo bolje od gole livade. Nakon toga se još jednom okrenuo prema nama i reče:

 • "Tako ljudi!"

  Pojavljuje se tenk, izdvaja se iz kolone i zauzima položaj na desnoj strani od te kuće. Nastaje tišina. Komandir uzima megafon i bez oružja, naglašavam ovo još jednom - "bez ikakvog oružja" odlazi u pravcu kuće. Zastao je na pola puta između nas i kuće, podigao megafon i sledeće riječi su razbile tišinu:

 • "Zelene beretke, ovde komandir ..... idemo sa kolonom za Zlovrh, da li još uvijek postoji sporazum?"

  Ponovo nastade tajac. Sa druge strane ne stiže nikakav odgovor. Nakon izvjesnog vremena, naš komandir se ponovo oglasi putem megafona:

 • "Mi sada krećemo u miru i nećemo nikoga povrijediti. Međutim, upozoravam vas da ukoliko bude ispaljen i jedan metak na našu kolonu, sravnit ćemo vaša sela!"

  Sa druge strane i dalje niko ne izlazi, i niko ne odgovara. Ne vidimo nikoga ispred, iza ili oko kuće. Komandir se vraća i naređuje pokret. Sjedamo na kamione i krećemo dalje. Naredba je da se skinu cerade.

  Kolona polako ulazi u selo. Krivine se nižu jedna zadrugom. Iznad puta na svakoj krivini kamenje poredano, vidi se ljudskom rukom, veliki grudobrani. Ljudi počeše da paniče i govore:

 • "Ma ljudi, ovo gore su rovovi!" - uzviknu neko.
 • "Sreća pa su prazni, jedna bomba bačena na kamion bi nas sve koštala glave!" - uzvratih ja.

  Nevjerovatno kakav je to teren! Vozimo se kroz to selo, kuće su odmah tu, u blizini puta. Čini se da svakoj možeš dohvatiti zidove sa kamiona. Kolona polako mili kroz selo i mi se počcesmo blago spuštati niz brdo. Kad se pogleda desno sa kamiona zapanjujuci prizor, ogromna terirorije sa desne strane, pašnjaci, livade, šume, obradive površine, krave pasu, sve izgleda normalno.

 • "Al' je bogato ovo selo, vidi samo kolike su im krave!" - prokomentarisa neko.

  Vozeći se pored kuća, primjećujemo da su ulazna vrata na svakoj kući otvorena, ali da nema nigdje nikoga. I evo, dok ovo pišem, prođe mi kroz glavu da smo baš oko tih kuća vidjeli dvije ili tri žene i jednog starca koji je sjedio pored puta i u ruci držao drveni štap, koji su nas pozdravili i čaks smo razmjenili i par riječi sa njima.

  Kolona je nastavljala dalje. U jednom trenutku primjetismo da desno od nas niz brdo trče muškarci i nose puške u rukama. Ja sam lično vidio dvojicu. Nastala je galama. Uskoro je do nas stigla naredba da ništa ne preduzimamo i da treba da ostanemo mirni i na kamionima. Oni neka idu svojim putem, a mi ćemo svojim. Jedni su komentarisali da i oni bježe pred tolikom vojskom, tenkovima i pragama. Vjerovatno im nije bilo lako, ali mi nismo čak imali ni metak u cijevima. Sjedili smo na kamionima i razgledali okolinu, baš ko da smo krenuli na nekakvu ekskurziju. Vozeći se tako, dolazimo na jednu manju raskrsnicu. E, od ovoga trenutka za nas počinje pakao.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|