fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

cekrcici - 70146 - 07.06.2012 : Delija Sever Zvornik - best (3)

Siforija


Mislim da to bješe u aprilu mjesecu, negdje pred sam početak rata. Naoružavanje vojno sposobnog stanovnistva je bilo uveliko u toku i na jednom sastanku kod doma u Čekrčićima, dok se dogovaralo kako i šta dalje raditi, pojavio se nepoznat momak, crn, visok, u glanc novoj uniformi. Naravno, kako to i dolikuje jednoj seoskoj sredini, poče međusobno domunđavanje ko je i šta je. Jedni su pričali da je on dobrovoljac iz Srbije, drugi iz Hercegovine, treći da je Šešeljovac itd... Samom svojom pojavom je djelovao prilično opasno, onako pravo vojnički uredan, maksimalno opremljen a posebno se isticalo njegovo naoružanje, od heklera, pištolja, bombi i to sve po "pe-esu".

U jednom momentu se primakao gomili i počeo nešto da pametuje kako i šta treba raditi, naravno sa naglašenim patriotizmom, tipa onog da smo mi Srbi "Nebeski Narod", da smo "potomci Nemanjića" itd. Kada je taj njegov monolog završio iz mase se oglasi nas komšija popularni "Djelo" i reče:

  • "Slušaj momak, vidiš li ti ono brdo iznad nas?"

    Momak samo potvrdno odmahnu glavom.

  • "E, pa sine dragi, gore su ti muslimani i s obzirom kako si ti naoružan i koliko imaš eksploziva na sebi, ako te štogod pogodi odozgo raznijećeš pola sela.. . "

    Naravno, nastao je opšti smijeh a facu koju je taj "junak" složio nikada neću zaboraviti. Poslije se saznalo da tog momka zovu "Siforija", na šmekerluk je zbario jednu našu naivnu djevojku, kurčio se po selu sve do trećeg maja i prvog ispaljenog metka, ne treba ni govoriti da je tada zdimio bez traga i glasa.

    Siguran sam da je svako mjesto u predratnom periodu imalo po nekog svog "Siforiju". Eh hvala Bogu pa su ti "junaci" bili samo pojedinci inače se mi ni u Beogradu ne bi zaustavili da su nas branili takvi kao on.
  • Idi na stranu - |listaj dalje|