fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rsk - 69830 - 27.05.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (2)

Na Krajinskom ratištu


Moram da priznam da sam u Hrvatskoj ratovao svega par mjeseci, ali imam dosta iskustva sa tog ratišta. Najprije sam kao vojnik bio u Zapadnoj Slavoniji, a zatim 1992. godine i kao vojnik 16. krajiške brigade.

Sjećam se dobro, bio je sami kraj avgusta 1991. godine, nakon 7 dana bijedne obuke na kojoj smo naučeni da pucamo iz oružja, a zatim smo poslati direktno na front.

Na putu na ratište, vidio sam kolone tenkova i transportera, tako da sam bio siguran da će Zagreb pasti u roku od 15 dana, ali sam se nažalost grdno prevario.

Kada smo došli na neku liniju, tek tada smo počeli učiti kako se ratuje. Stalno smo se borili sa ustašama, uglavnom smo napadali i pomjerali liniju.

Nakon mjesec dana mog boravka na tom području, dođoše kod nas neki specijalci, stariji ljudi, odabraše nas nekoliko pa kažu:

 • "Momci, da li bi vi išli na obuku za diverzante? Ona traje četiri mjeseca. Idite vi danas kući, i za 5 dana sve će vam sve biti javljeno!"

  Mi smo pristali, i tako odemo!

  Obuka je bila strašno dobra. Obučavani smo na više lokacija bivše Jugoslavije.

  U novembru 1991. godine Ustaše napraviše neku akciju i osvojiše sve ono što smo mi branili mjesec dana prije toga. Već tada sam počeo shvatati da je tu bilo neke mućke jer oni onako raštrkani sa običnim puškicama i pokojim tenkom nisu mogli pobjediti sve one kolone tenkova i obučenih boraca.

  Taman kada smo završili obuku dođe do komplikacija i odred se raspade. Ustvari, nikada nije bio ni formiran, a nas poslaše kući da čekamo.

  Nakon mjesec dana dođe mi obavještenje da se javim u vojni odsjek.

  Odem dole, dobijem rješenje za 16. krajišku brigadu. To je bilo i nas 12 sa obuke, sreća tu sa mnom su bili i Dragan, Maki i Bobi.

  I tako, odemo mi ponovo na front, ali ovaj put mnogo obučeniji i iskusniji. Sada se već mnogo manje bojim jer znam šta treba raditi.

  Ratovali smo na sledećim lokacijama:

 • Rajici gornji i donji,
 • Seovica,
 • Okučani,
 • Požega,

  Jednom prilikom smo bili u akciji, sabili Ustaše, pomlatili ih, uzeli im 5 km linije, lomimo ih i idemo dalje... Međutim, onaj ustaša Veljko Kadijević je vodio kompletnu vojsku na tom ratištu, pa nam naredi da se vratimo na početne položaje, i mi se stvarno vratimo a to su ustaše iskoristile i poklopile nas, pa su to kasnije proslavljali kao pobjedu.

  Poenta ovog mog pisanja je da smo mi velika govna i da bi dali i guzice za šaku para!
 • Idi na stranu - |listaj dalje|