fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

luna - 69755 - 24.05.2012 : Luna Bijeljina - best (3)

Zoran Čegar


Čegar Zoran je doveden u Specijalnu jedinicu Mupa BiH od strane Vikića i Repije jer je i on bio karatista u KK Bosna. Postavljen je za Repijinog zamjenika, odnosno zamjenika komandira prvog voda. Znali smo odmah da je to lice iz grada, koje se kretalo u kriminalnim krugovima ali iskreno nisam čuo za neki njegov kriminal osim što se pričalo da je vozilo koje je vozio tada, golf II GTI bilo skinuto sa osiguranja. Bio je ona prava tzv. "sarajevska raja" i teško mogu da pomislim nešto negativno da bih ga opisao. Zezao se sa nama, bio vrlo opušten i brzo se uklopio u jedinicu.

Specijalna jedinica je u Sarajevu neposredno prije podjele obavljala zajedničke patrole sa JNA i to sa grupom diverzanata i izviđača koje je predvodio kapetan Marković. Kasnije su mi neki od pripadnika te jedinice pričali da ih je Čegar zarobio u Đuri Đakoviću tako što im je kad su napadnuti u koloni u vezi Dobrovoljačke, i sklonili se u RU Đuro Đaković bacio ogromne količine CS-a u tu salu. Kažu i da su ih neki od pripadnika specijalne tukli. Nisam bio tu pa ne mogu da to potvrdim.

Isto tako, kad su Čegarovu porodicu negdje zatvorili Srbi, on je pokupio 100-tinjak građana srpske nacionalnosti i zatvorio ih u Zetru tražeći da se pusti njegova porodica pa će i on njih pustiti. Na istražnim organima je da utvrde da li je tu bilo elemenata ratnog zločina.

Elem, rekoh, ne mogu da smislim ništa negativno o Zoranu, bar ja nemam takva saznanja, osim ovoga što sam napisao. Čegar je sigurno bio čovjek koji je imao svoje ja, koji je bio otresit, ali pošten, koji se nije bojao nikoga niti je imao neki autoritet nad sobom, osim možda Vikića. Ali Vikić je bio ogromni autoritet i danas je i mnogim Srbima koji su prešli u srpsku Specijalnu jedinicu. Mnogi i danas rado idu njemu na poklonjenje i on ih dole odere u svom kafiću jer su mi se svi žalili da su cijene paprene.

Teško je reči zašto Čegar ovo radi, ali mislim da je vjerovatno isprovociran nekom situacijom, i da je zato odlučio da sad progovori. Isto tako mislim da je za njih dole časno ratovao i da se ne boji ni reakcija ni osude.

Slobodna Bosna je u nekoliko navrata pisala da je zbog njegovog otpora Aidu, Ševama i Kemi Ademoviću, njemu bilo priječeno, te da je to vjerovatno razlog njegovog odlaska u Zagreb i mislim Kanadu ili Australiju.

Osim ove situacije koja mi je nejasna o učešću Zorana u Dobrovoljačkoj i odvođenju ljudi u Zetru, o Čegaru sam imao do sada pozitivno mišljenje, isto kao i o pokojnom Vinku Šamarliću.
Idi na stranu - |listaj dalje|