fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69740 - 23.05.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Tenk na Orliću


Nešo Markoviću,

Ne mogu da te se sjetim po imenu koje si ovde naveo, ali ti je tekst dosta sličan onome koji sam nekada napisao na ovom forumu. Ja se sjećam jednog momka koji je bio kod mene u Bataljonu i ja sam mu potpisao dozvolu da pređe na artiljeriju, mada u to vrijeme to nikome nisam dozvoljavao. Ne znam dali si to ti ili neko drugi?

Taj momak je otišao na obuku za vođene rakete (maljutka i fagot), zbog čega sam i dozvolio njegov prelazak u artiljeriju.

Kada je tenk sa Orlića uništio svih sedam osmatračkih mijesta na Ježevima i osmi rov, spoj Ježeva i linije na Ugorskom, granatiranje je trajalo nekih četri dana. Iz tog tunela na Orliću, koji smo mogli da primjetimo sa linje, tenk je izlazio ispaljivao po jednu granatu i brzo se vraćao u zaklon.

Zbog toga što je preglednost iz rova broj 10 bio najbolji pregleda na taj tunel u kojem se pojavljivao tenk, naredio sam da se postavi BST, ali je tenk izlazio veoma kratko vrijeme i nismo mogli da ga gađamo sa BST-om.

Zbog brzog manevrisanja i preciznog gađanja iz velike blizine, ja sam insistirao od komande Brigade da mi se pošalje posada za vođenu raketu. Tada je kod mene došao taj momak kojem sam ja dao odobrenje da ide na obuku za vođene rakete. Rekli su mi da je odlićan za taj posao, jer je za dobrog strelca bilo veoma bitno da ima dobar osjećaj za vođenje rakete, da bi se precizno pogađao cilj. Obišli smo zajedno liniju i utvrdili da je najbolje mjesto za lanser upravo mjesto gdje smo postavili BST.

Od momenta kada smo postavili lanser za fagot na mjesto gdje je bio BST, nakon prvog pokušaja da se ispali raketa, koja je bila neispravna, od tog momenta se tenk više nije pojavljivao na otvoru tunela na Orliću.

Nakon dva dana čekanja da se pojavi tenk, izgubili smo svi strpljenje i ja sam naredio da se sa drugim fagotom nasumice gađa ulaz tunela. Posada me je upozorila da je to jedini fagot koji još imamo i da poslije toga nećemo imati čime da gađamo. Preuzeo sam na sebe taj rizik i naredio da se ispali taj fagotu u otvor tunela. Pošto je tenk još uvjek bio u tunelu, fagot je uletio u otvor i pogodio tenk. Tenk nije bio uništen ali je bio oštećen. Nakon popravke tenk je prebaćen prema Golom brdu i tamo je u borbam uništen.

Iako je tenk precizno gađao naše rovove od Ježeva pa sve do rova broj 7, jer mu konfiguracija terena nije dozvoljavala da izađe previše iz tunela i obori tako nisko cijev da bi gađao donji dio linije prema Hrastiku.

Neki tenkovski projektili su prelijetali preko naših rovova i završavali u zgradama po Vogošći.

Ovom prilikom želim da se zahvalim posadi na fagotu za fantastično odrađenom zadatku. Nakon njihovog uspješnog pogodka u tenk, neuspješno je okončan muslimanski artiljerijski i pješadijski napad na našu liniju i Vogošću.

Moram da dodam i to da je pred samu muslimansku ofanzivu zvana "Koverat", jednom prilikom sa mnom u obilazak linije pošao i potpukovnik Josipović. Kada smo došli na Ježeve, Josipović je dvogledom gledao teren ispred naše linije i po vrhovima brda na Žuči. Tom prilikom je on primjetio veliki iskopani rov i zaključio da je to tranše za tenk. Tada je Josipović primjetio i mjesto na kojem je pripremljen manji rov za top ili nešto slićno. Dao nam je svoj dvogled i pokazao mjesta na kojim se vidjela velika tanšea i mali rov za top.

Bili smo iznenađeni sa njegovom moći zapažanja. Mi koji smo na toj liniji danonoćno izviđali nismo primjetili te rovove a on koji je tek došao na liniju u prvom izviđanju nam je ukazao na opasnost koja nam se spremala.

U muslimanskom napadu sa ta dva mjesta na koja nam je ukazao potpukovnik Josipović, na našu liniju su otvarli vatru iz zisa i tenka.
Idi na stranu - |listaj dalje|