fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69736 - 23.05.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (1)

Muslimani u VRS


Bio sam veoma zainteresovan da se dozvoli da se muslimani samoinicijativno angažuju u VRS, ali odziv je bio veoma slab. Gotovo nikakav! Moram da napomenem F16 Brioni, da je kod nas u jedinici bio Milorad Đuderija.

Milorad je pred rat bi musliman, mislim da se zvao Suad. Bio je jako dobar momak. Veoma sam ga cijenio i kao borca i kao čovjeka, bez obzira što sam bio protiv pokrštavanja a pogotovo nasilnog! Milorad je zbog svog političkog ubjeđenja prešao na pravoslavlje. Poštovanje prema Miloradu sam osječao i kod njegovih saboraca u jedinici. Bio je na liniji na Hrastiku u 3. četi Vogošćanskog bataljona.

Mišljnja sam da je bilo još muslimana u Vogošći koji bi zbog svog političkog stava ušli u VRS, ali je politička elita bila suviše kruta prema takvima i nerado im je dozvoljavala da se vojno angažuju, što je po meni bila velika greška. Sa njihovim angažovanjem bi VRS dokazala svjetskim silama da je multietnička, kao što su muslimani pokazali u Sarjevu, dok na drugim mjestima nisu imali takav sastav svoje vojske.

Zbog lažne politike muslimanskih lidera, Srbi u Sarajevu su se angažovali u armiju BiH. Kako je rat trajao dugo, muslimani su pokazali za šta se ustvari oni bore, pa su mnogi Srbi uvidjeli svoju sopstvenu grešku ali je bilo veoma kasno, pa su nastavili započeti put. Mnogi od njih su iskorištavali povoljnu priliku odlazeći na liniju, bježali su na srpsku stranu.

Iz VRS ni jedan musliman nije prebjegao na muslimansku stranu!
Idi na stranu - |listaj dalje|