fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69546 - 19.05.2012 : Neba Bak Smederevo - best (3)

Fočanska ulica


Pozdrav svima,

evo da se nakon kraće pauze ponovo javim.

F-16 Brioni - u prošlom pisanju sam objasnio da nismo pošli za tenkom na Orliću da bi ga vratili već da ako bi naišli na njega, obezbedili i sačuvali dok ne bi došla vojno-tehnička služba koja bi ga osposobila za povratak. Ja lično nisam poznavao teren, a da budem iskren mi nismo bili tu da razmišljamo već samo da izvršavamo naređenja. Moje lično mišljenje je da je tenk predat, a da smo mi dobrovoljci najverovatnije bili žrtveni jaganjci.

Valter: Valter, sećam se tog događaja, i on se desio najverovatnije u avgustu mesecu kako mi u razgovor reče pobratim, sa kojim sam pričao pre neki dan.

Kec je bio dobar momak, ako si ga upamtio. Inače njega pamte po tome što je nosio lisice i utoku i sve je redom vezivao lisicama, kao šatro bio je policajac. Uživeo se u tu ulogu! U suštini moja ekipa je bila takva, uvek smo negde išli pa smo se i u pomenutoj situaciji našli u pravom trenutku na pravom mestu, i bas mi je drago da si živ kao i tvoj ranjeni drug. Veliki pozdrav za Vas.

Max: nakon razgovora sa svojim pobratimom, komandirom Bucom, koga ovom prilikom puno pozdravljam, da je akcija koju ti spominješ: Kolačuša-Studenac-Aleksina kuća-Fočanska, zapravo akcija na Hotonju prema Kobiljoj glavi o čemu sam već pisao u ranijem obraćanju. Akcija je bila 17. oktobra 1992 godine. Ovo je sigurno jer me je Buca podsetio da smo 19. oktobra bili u konvoju koji je prevozio našeg poginulog druga Paju za Srbiju. U akciji smo imali četiri mrtva, moj pobratim, pokojni Paja, mali Šiške iz Sarajeva, pokojni Bidža ili Ljuba četnik, i Zorkin rođeni brat, inače momci iz Apatina.

Veliki pozdrav za njih ako su živi, svaka im čast, baš su bili pravi borci.

Ja i moja ekipa smo krenuli sredinom, to jest Fočanskom, na desnom boku su nam bili Zorka i njegovi, a po levom boku su trebali da idu, Žuti i Brnetova ekipa. Međutim, pre nego što je pucnjava i započela Žuti se povukao sa našeg levog boka, što ste vi uočili pa smo neko vreme maltene bili u okruženju. To je trajalo dobrih tri do četiri sata. Transporter koji je bio iza naših leđa nije hteo da nam priđe i da nam pruži podršku kad ste nas suzbili kod kuće novinara Eskića, a koji je zapalio kada se sve završilo.

Ispred nas su bila dva vidljiva bunkera iz kojih ste pucali tako da ni mušica nije mogla da prođe. Desni bunker od nas je neko skinuo RB-om, ali nam je levi zadavao velike probleme, jer dešnjak nije mogao da ispuca iz RB-a na njega. Međutim , pojavio se momak sa Hotonja, Savan, isto hrabar momak, kasnije je poginuo laka mu zemlja, koji je bio levak i iz drugog puta skinu levi bunker.

Međutim, ja sam opazio bunker u sredini koji je sve vreme ćutao, i na to sam ukazao komandiru koji je obavestio ostale. Međutim, pokojni Siske je istrčao ispred njega kao Rambo i to su svi očekivali da će biti pogođen. Ispred bunkera je bila uvala i on se srušio i otkotrljao ispod bunkera, u tom je pokojni Paja iskočio iz zaklona i jurnuo da mi pomogne jer je davao znake života, i čim je Paja izasao iz zaklona, snajper ga je pogodio i on se stropoštao pored Sisketa.

U našoj grupi je bio ranjen komandir Buca, a kod Zorkinih su dvojica bili lakše ranjeni. Transporter nije htio da priđe dok smo se mi mučili sa bunkerima. Buca je bezuspešno dozivao preko motorole da se transporte približi i počne da puca, ali od toga nije bilo ništa.

Nekako nakon Savaninog pogotka u srednji bunker, Zorkini su prvi upali, zapravo Ljuba Četnik. Počeo da juri muslimane po tranšeima, ali je u toj borbi i izgubio život.

Vi ste na tom položalju imali utvđene bunkere i tranšee, jer smo od vaših dobili informaciju da ste se dugo spremali i utvđivali.

Eto, tako se i zavrila ta akcija. Na našoj strani smo imali četiri mrtva i najvjerovatnije tri ranjena.

Nakon akcije se digla velika halabuka oko transportera, ali nismo dobili nikakav odgovor, a mogli smo i da nagrabusimo. Srećom, ostadosmo čitavi.

Pravi imaš pozdrave od Buce! Pozdrav za Maxa i sve ostale!
Idi na stranu - |listaj dalje|