fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovski_boj - 69540 - 18.05.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (0)

Kosovska bitka - tok


Ko doš'o, ko ne do'šo, osvanuo je i taj utorak vidovdanski.

Iz Bosne stiže oko 4000 boraca, većinom konjica, 1000 plaćenih ratnika Španaca, Nemaca, Holanđana, Francuza i ni jedan sa ostrva. Beše tu i 500 Hrvata, 1000 Mađara, svi pod komandom Vlatka Vukovića, levo krilo...

Našim centrom ide Lazar sa najboljim i najjacim srpskim vitezovima tog vremena i jadnim brojem vitezova reda "Zmaja", polutajnom organizacijom internacionalnog karaktera.

Na krilu i gospodar Kosova, Vuk Branković.

Na turskim krilima su bili Jakub i Bajazit, paša centar i komanda.

Jedino što je izdalo na Kosovu su bili kuriri i oni koji su zaduženi za vezu.

Srpski centar sa Lazarom vrlo brzo gazi Turke. Strašno i silovito! Vuk odrađuje svoje i vraća se na početnii položaj. Isto tako, i Vuković potiskuje Bajazita i vraća se na početne pozicije.

Lazarev centar u strašnim naletima rastura i Muratov čador. Turci beže u panici. I Bajazit se povlači. Vuković vidi da su srpski barjaci i iza Muratovog čadora, Bajazit se povukao i Vlatko smatra brzu pobedu gotovom i pravi zaokret, tj. napušta bojište i odlazi majci u Bosnu. Da javi radosnu vest! Vuk se vraća na početnu liniju.

Videvši da je nastao haos u turskoj vojsci, Bajazit odlazi i preuzima komandu. Lazar, opijen brzom pobedom ne staje već juriša. Bajazit u bitku uvodi vojnu rezervu i udara na Lazara, preseca njegovu vojsku i nastaje klanica neviđenih razmera.

Vuk pokušava da priđe, ali su i na njega poslate znatne snage iz rezerve. Vlatka nema!

Bajazit ubija Lazara, kupi Murata i žuri na proglašenje za sultana, a njegova prevratnička ekipa po nove i veće privilegije.

Vuk ostade zadnji...

Sve dalje je politika, netrpeljivost, Milica priznade sultana, postadoše vazali, dade mu kćerku...

Vuk Brankovića nabediše na pravdi boga! Mi izgubismo svo plemstvo. Tu je bio naš kasniji poraz. Na Kosovu poraz nikako, nerešeno u najmanju ruku. Nisu na Zapadu džabe zvona zvonila!

Ipak, naša se sijalica ugasila, gotovo 500 godina provedosmo u potpunom mraku.
Idi na stranu - |listaj dalje|