fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

kosovski_boj - 69536 - 18.05.2012 : Novak Alimpić Beograd - best (2)

Kosovska bitka, strategija rata


Turci su na Kosovo krenuli sa nešto manjom silom od 100.000 vojnika, što je za njih bio minimalan broj za neka veća osvajanja.

I Sulejman Veličanstveni je u pohodu na Beč imao približno toliki broj vojnika. U tom pohodu on je naletio na utvrđenje Keseg u Mađarskoj. Tu je Sulju dočekao jedan Hrvat po imenu Nikola Jurisić, koji je sa posadom od 450 boraca zanavek osramotio Sulju Veličanstvenog i Turke. Naime, on se žrtvovao da bi Beč dobio na vremenu, i tako napravio pravi podvig, veći od Termopila i Spartanaca. Osramoćeni Suljo odustaje od Beča i u besu pravi neviđen pokolj po Sloveniji, Štajerskoj i Slavoniji, odakle je u Stambol odveo 60000 robova.

Inače Jurisić je rođen u Sinju, a u austrijskom državnom arhivu i danas se čuva pismo (autograf) Nikole Jurisića od 21. marta 1528. godine, pečatirano njegovim pečatom sa njegovim grbom i potpisano ćirilicom:

"Mikula Jurisić moje rike pismo"

Inače, Mikulaš je Nikola na mađarskom i sa njim je živio ceo život. Pitam se koliko Hrvata danas zna da se potpiše ćirilicom?

Ima još dokaza da su Jurisići Hrvati! Na primer, vojvoda Vratko Jurisić komandant kopljanika Jug Bogdana i otac knjeginje Milice udate Hrebeljannovic - čist Hrvat.

U Zagrebu su početkom 20. stoljeća na Zrinjevcu podigli spomenik Nikoli Jurisiću. Zašto tek tada, nakon Štrosmajera i barabe iz Đakova Starčevića? Odgovor je jednostavan: tada su se setili da ga ukradu, jer je dotle je bio - Srbin!

Da se vratimo na Kosovo, na koje Murat dolazi sa sa 100 000 vojnika. Sa druge strane, Lazar je računajući i sebre sa drvenim vilama imao 32000 ljudi.

Lazar zbog neprijateljstava sa Altomanovićima gubi podršku 60.000 konjanika i solidan broj pešadije. Opet zbog Srebrenice, prokleta bila zauvek!

Od Altomanovića vojske na Kosovo dolazi samo jedan, ali najjaći vitez Evrope, tkz. Crni Vitez po imenu Gavrilo. Njegovo prezime ostaje neutvrđeno. Na Kosovu je bio zamaskiran, inače poznali su ga kasnije mrtvog. Inače na ondašnjim evropskim turnirima taj vitez je sve duele dobio, a bacao je na leđa Engleze, Tevtonce...

U ta vremena, strategija rata je bila sledeća: Prvo je udarala oklopna konjica, i to u talasima. Oni su bili tenkovi tog vremena. Jedan bi talas kidao 10-15 minuta, onda iza njih naleće drugi talas i radi to isto dok prvi sjaše sa konja, zabada mač u zemlju i odmara, Nakon toga se menjaju. Kopljanici nisu služili da bace koplja i ubiju Turčina, vec da u liniji blokiraju neprijateljsku konjicu, štiti ih i pešadija i konjica. Strelci su uvek morali da imaju konjicu u odbrani jer protivnička konjica forsira da ih uništi. Najbolji evropski strelci tog vremena su bili Đenovljani i Velšani.

Na taktickom planu ps. borbe je vraćanje na početni položaj i pregrupisavanje, koliko god da si protivnika odvalio, a potom ponovo udar do konačne pobede ili poraza, svejedno.

Da li je nekome smetao šlem na plus 25 stepeni? E sad zamislite oklopljenog konja, a na njemu oklopljen vojnik, a još moraš da mašeš mačem. Nije uopšte bilo prijatno!

Dvadesetak godina prije boja na Kosovu desila se revolucija u strategiji ratovanja. Bogata vlastela u Engleskoj je do tada mogla da ima treniranog ratnog konja, teški oklop za konja i viteza. U današnje vreme to bi bilo oko 100 000. Vitezovi su u borbama mogli da ginu samo od sebi ravnih, tj. vlastele. Da napomenem i to da se u rat vodio i rezervni ratni konj, zatim tovarni konj i par sluga.

Međutim, upravo u to vreme je zavladala panika među vitezovima jer su po prvi put mogli da budu ubijeni od gologuzog seljaka, strelca. Naime, Velšani su patentirali samostrel koji je prosečan čovek jedva mogao da napuni ali je ta strela mogla da probije svaki oklop! Strelci su uvek bili najamnici, ali su od tada Velšani bili jako skupi najamnici.

Eto, to je bila ta velika revolucija u ratovanju, mnogo veća i od mitraljeza u američkom građanskom ratu koji je doveo do sloma snaga konfederacije koja je bila brojčano mnogo jača. Od tada tehnika postaje dominantni faktor ratovanja.

Onakvog šibanja na kotama, braćo, nikada više neće biti!
Idi na stranu - |listaj dalje|