fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69528 - 18.05.2012 : Danijel Vasic Zvornik - best (0)

Krmača


Vogošća, negdje oko 5 sati ujutro. Budi me strašna pjesadijska paljba na liniji oko fabrike Pretis. Pomislih:

 • "O Bože, kakav je ovo napad kad artiljerija ćuti a pješadijsko naoružanje besprekidno štekti?"

  Gradom je odjekivala pojedinačna paljba, izmješali se kratki i dugi rafali. Drugim riječima, izgledalo je strašno, gori...

  I tako, sukob je trajao nekih pola sata. I dok se rađala zora, ja sam ćutao i slušao to prangijanje.

  Na pedesetak metara od moje zgrade, preko rijeke zvane Vogošćica, u polumraku dođe nekakav kamion, iz koga izađe par ljudi. U polumraku razaznajem njihove siluete, ali koliko se god trudio nisam mogao da vidim šta rade.

  I baš u trenutku kada se pocnjava pojačala, iz pravca kamiona dođe strasna buka, a potom ugledah užarenu kuglu kako polijeće sa kamiona. Zabezeknuto sam posmatrao tu nesvakidašnju pojavu i slušao strašnu buku koju je pravio taj projektil.

  Kugla je obasjala polovinu Vogošće, i uputila se u pravcu odakle je dopirala pucnjava. Nakon 20-tak sekundi začulo se ono strašno buuuuuuum!

  Nakon detonacije punjava je u potpunosti zamrla. Zavladao je opšti muk i tišina.

  Ni danas mi nije poznato gje je ta čudna naprava pala, ali sam saznao da su muslimani izvrsili jak pješadijski napad, a da je stvarka koja je roknula negdje oko repetitora ustvari bila čuvena "krmača" koju su naši lansirali sa rampe koja je bila pricvršćena za kamion.

  Ako se neko od boraca sa Vogošćanskog ratišta sjeća ili je bio učesnik u onoj pucnjavi, a prije svega mislim na Maksa i "Vogošćanina Pravog", a može i bilo ko drugi ko je upućen u situaciju, da malo bolje razjasni ovaj događaj, a pogotovu me interesuje kako je to izgledalo na liniji kada je ta stvar roknula...
 • Idi na stranu - |listaj dalje|