fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

tuzla - 69510 - 18.05.2012 : Tuzlak Tuzla - best (2)

Tuzlanska kolona


Iako sam imao samo 15 godina tog 15. maja 1992. godine, sjećam se kao da je to bilo danas. Postaviću samo nekoliko pitanja, bez ikakvih odgovora:

1. koliko eksplozija može biti od zapaljenog kamiona

2. kako su poslije (16 maja) oko ovih zapaljenih kamiona nalazilo neksplodirane granate tenkova, haubica i dr. teškog naoružanja, a da ne govorimo o neispaljenim mecima iz pješadijskog naoružanja ili u samim izgorenim puškama ako nisu nosili municiju sa sobom

3. Kako su granate sa zapaljenih kamiona letjele nekontrolisano po okolnim ulicama i zgradama

4. Ako ste dogovorili izlaz na jednu stranu, a Vi skrenete na drugu, nedogovorenu, šta treba da radi taj koji vam je dao odobrenje već da vas sankcioniše

5. Ako neko puca po vama hoćete li sjediti skrštenih ruku ili uzvratiti istom mjerom

6. Kako je ranjeni vojnik dao izjavu u Beogradu (2008-09) da su se svi ponašali korektno prema njemu ako su svi bili mučeni i zlostavljani od strane TO i MUP-a BiH. Namjerno sam velikim slovima napisao u Beogradu jer tamo niko ne može srpskog vojnika prisiliti da priča "neistine".

Tuzlak,

meni se sve čini da si ti još uvijek dijete, jer ti je i priča takva. Ako jedan od dvjesta nastradalih vojnika iz Tuzlanske kolone kaže da nije mučen, to ne znači da su muslimani bili korektni prema svima ostalima. Prava je šteta što i onih 180 ubijenih vojnika i oficira JNA ne može da govori, jer bi tek onda saznali pravu istinu.

Vojnik koga ti pominješ nije bio "srpski vojnik" već vojnik JNA. On čak nije bio ni Srbin!

Ni meni, a ni tebi, nisu poznati detalji ugovora o iseljavanju JNA iz Tuzle, pa zbog toga o tome ne možemo ni diskutovati jer nemamo dovoljno informacija za to. Ono što mi je poznato, i što se moglo vidjeti i na televiziji, jeste da su iz Tuzle izlazili i tenkovi, kao i oklopna vozila. Pored toga vojnicima je bilo dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja. Pa zar misliš da bi neko pristao da se kreće u koloni bez ličnog naoružanja nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici?

U koloni su se nalazili vojnici iz cijele Jugoslavije, pa većina njih nije ni poznavala grad. Jedan od vozača jednog od tih vozila je greškom skrenuo desno, jer mu nije bila poznata maršruta evakuacije. Ostatak kolone je krenuo za njim, takođe greškom.

Ukoliko vi Tuzlaci baš volite sankcionisanje, predlažem da u vašim školama podjelite učiteljima pištolje, pa ukoliko neki prvačić ne zna neki datum iz istorije, npr. kada je bila Kosovska bitka, dozvolite svojim prosvjetnim radnicima da takvo djete - ubije. Ne znam da li bi to bilo fer, ali bi bilo podjednako pravedno kao i vaš odnos prema vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone.

Zločin je zločin, bez obzira šta neko kaže na televiziji. Nemoj lagati sebe, odrasti već jednom i shvati da je JNA imala puno pravo da bude na tim prostorima!
Idi na stranu - |listaj dalje|