fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

rat_sarajevo - 69347 - 13.05.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (0)

Da li smo mi mogli zauzeti Sarajevo?


Puno sam čitao i slušao o ratu u Sarajevu i oko njega.
Ali mene konkretno zanima sledeće: Da li smo mi mogli zauzeti Sarajevo ili ne?

RE: Da li smo mogli zauzeti Sarajevo?

Poštovani,

Vojska Republike Srpske nikada nije imala namjeru da zauzme Sarajevo. Ovu informaciju sam čuo u mnogo navrata, od više visokih oficira i najvišeg političkog vrha u Republici Srpskoj.

Čitava strategija na sarajevskom ratištu je bila da nekih 10 do 15 hiljada vojnika u okruženju drži preko 50 hiljada osoba sposobnih za borbu.

Naravno, stvari su pomalo počele da izmiču kontroli kada su Srbi morali da predaju aerodrom pod kontrolu UNPROFOR-a, pa su muslimani počeli da ga otvoreno koriste, ne samo za snabdijevanje grada nego i za ostvarivanje vojnih ciljeva.

Druga važan momenat u "opsadi Sarajeva" je bio kada su muslimani prokopali tunel ispod aerodroma, što im je omogućilo prebacivanje vojske u Centralnu Bosnu, što je postalo neka vrsta njihovog "Koridora".

Sarajevo se u prvim mjesecima rata moglo zauzeti relativno lako jer muslimani nisu bili organizovani. Jedini problem je bio što ni mi Srbi nisu bili organizovani. Ovo je uglavnom zbog toga što su na čelu srpske vojske bili oficiri JNA koji su još uvijek zastupali Titovu doktrinu bratstva i jedinstva. Među njima je bilo i mnogo oficira koji nisu bili Srbi.

Sarajevo se moglo zauzeti i kasnije, ali bi za tu akciju trebalo dovesti još 5000 vojnika, koje Vojska Republike Srpske nije imala. Po nekoj mojoj slobodnoj procjeni, u toj akciji bi poginulo između 700 i 1000 srpskih vojnika. Konačno, kontrola samog grada bi svakog dana odnosila velike žrtve zbog sabotaža i ubistava.

Glavni problem je da bi Srbi, da su krenuli u tu akciju, odmah bili bombardovani od strane NATO snaga. U tom slučaju, rat bi se završio brže i jako nepovoljnije za nas.

Ukratko, zbog političke situacije Srbi i nisu smjeli zauzeti Sarajevo, niti im je to bila stvarna namjera našeg visokog vojnog i civilnog rukovodstva.

Hoću da napomenem još jednu stvar! Zbog očuvavanja borbenog morala, kroz sredstva informisanja i narod se stalno provlačila ta neka ideja o zauzimanju Sarajeva. Ja ovo ne bih nazvao "laganje" nego "održavanje borbenog morala".

Međutim, da muslimani nisu imali saveznike u NATO snagama, zbog kojih su naši političari stalno bili prinuđeni da muslimanima prave ustupke ( daj im Goražde, daj im aerodrom, vrati im Igman, povuci se iz Bihaća...) stvari bi bile mnogo drugačije...
Idi na stranu - |listaj dalje|