fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poginuli - 69340 - 13.05.2012 : AK-47 Nišići - best (3)

Marinko (Blagoje) Gutić


Marinko je kao pripadnik Nišićkog bataljona poginuo upravo na dan kada ovo pišem, bio je 13. maj 1994. godine.


Rodom iz Kaknja, godište 1960. , na Nišiće je došao u junu 1992. godine zajedno sa stanovništvom srpske nacionalnosti sa područja opštine Kakanj. Kako je po VES-u bio tenkista, raspoređen je u posadu tenka, koji je bio u sastavu Bataljona.


Na dan pogibije bio je na vatrenom položaju na lokalitetu Nišani, selo Krčevine. Tenk je bio stacioniran na prednjem nagibu (gledano iz pravca Nišića), povremeno dejstvujući prema položajima muslimanske vojske na Polomu i šire, nakon čega bi se povukao na polazni položaj.

Negdje oko 16 časova posada je iz tenka prešla u kuću Stanoje Šepura (isti lokalitet, samo na padini prema Lađevićima), kada su primijećeni od strane neprijatelja, koji je artiljerijskim granatama "poklopio" mjesto gdje su se nalazili.

Od gelera jedne granate, koja je pala i eksplodirala neposredno pored kuće, poginuo je Marinko, kao i supruga Stanoje Šepura Koviljka i kćerka Mirjana (od posljedica ranjavanja podlegla nakon tri dana), dok su ostali članovi posade tenka ranjeni.

Marinko je pogođen gelerima granate u predjelu lijeve strane leđa, jedan neposredno ispod plećke a drugi 30-ak centimetara niže i preminuo je neposredno nakon ranjavanja.

Bio je izuzetno čestit i miran, blage naravi, vrijedan i spretan u izvršavanju svojih poslova.

Imao je brata Milisava, koji je takođe bio u Bataljonu.
Idi na stranu - |listaj dalje|