fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 69226 - 08.05.2012 : Gradelj Igmanovic Hadzici - best (0)

Kulin Ban


Ako je Kulin Ban bio Srbin, zašto onda u povelji stoji: "Ja Ban bosanski Kulin". Što ne stoji: Ja Ban srpski Kulin?

Pa to je bar jednostavno! Kulin Ban je bio ban u teritoriji koji se zvala Bosna, pa je on otuda bio "Ban Bosne" ili "Ban bosanski". Uz to on je bio i Srbin, oženjen, hrabar, pošten i nepismen.

Moraš da shvatiš da su ljudi u to vrijeme razmišljali mnogo drugačije. Narod koji je živio u dolini rijeke Bosne, isto kao i narod koji je živio u Dalmaciji i Zahumlju, je imao jake veze jedinstva, pa su otuda bez ikakvih problema pihvatili da im Kulin Ban bude gospodar. Danas su stvari drugačije: Alija Izetbegović je, npr., prije svega bio musliman, pa tek onda predsjednik Bosne i Hercegovine.


Neko ko tada moćnim Dubrovčanima daje dozvolu o slobodnoj trgovini i kretanju mora bit istinski vladar i veličina kao što je bio Kulin ban. Znači, nije bio vladar neke periferne regije a ponajmanje srpske.

Još za vrijeme Kulina Bana Bosna je bila država (možes je nazvati i banovina i vojvodstvo i slično). Bosanska se država tada prostirala od Drine do Grmeča sa oblastima Bosnom, Usorom, Soli i Donjim krajevima. Ne postoji niti jedan dokaz da je Ban Kulin bio Srbin. To što se pisar zvao Radoje ne znači da je bio Srbin.

Znaš li ti, bolan ne bio, da je u to vrijeme i Dalmacija bila naseljena Srbima? Da li ti je poznato da je i Dubrovnik bio srpski grad, zatim Zahumlje, Istočna Bosne... Ma, nema potrebe da nabrajam - čitav Balkan.

Nekako baš u vrijeme Kulina Bana kreće intenzivnije pokatoličavanje stanovnika gore nabrojanih regija, ali je taj proces tekao dosta tiho i bez značajnijih incidentata. U narodu nije postojala netrpeljivost između religija. Ona je došla sa Islamom!

Upravo zbog ovog ne možeš govoriti o Srbima, koji po tebi žive na nekoj "beznačajnoj teritoriji". Ti isti Srbi nekako baš u to vrijeme imali Dušana Velikog, čije se carstvo prostiralo od Grčke preko čitavog Balkana, a čiji se zakonik još uvijek izučava u školama i fakultetima širom svijeta!

Vjerovao ili ne, jednom prilikom sam upoznao i jednu Koreanku koja je na fakultetu učila Dušanov zakonik. Ja sam joj morao priznati da ga ja u školi - nisam učio.

Ti ovdje iznosiš sve same neistine i laži! U to vrijeme jeste postojalo jedan region pod nazivom "Bosna", "fildžan" teritorija u dolini rijeke Bosne. Da te podsjetim, državu čine zakoni, dinastije, vojska, gradovi... Tu malu teritoriju je svojatao svako, jer je bila slaba i bez gospodara. Vi danas tvrdite da je Bosna postojala na osnovu samo jednog papira od stotinjak riječi, koji ništa ne govori i ništa ne znači.

Ne slažem se sa tobom da je Kulin Ban bio veliki vladar. On jeste uspio da za kratko vrijeme proširi svoju vladavinu, uglavnom davajući neke sitne ustupke Mađarima. Ja bih samo rekao da je on dobro iskoristio povoljne istorijske prilike da prosperira. Inače, da ga vi niste izvukli iz naftalina, u odnosu na našu slavnu srpsku istoriju, prepunu velikih vladara, Kulin Ban (još jednom napominjem da je Srbin) je poprilično periferan.

Apsolutno nije tačno da se Bosna pružala do Drine! E, baš si me nasmijao, moram ti priznati da imaš smisla za humor.

Pa znaš li ti, bolan, da postoje neoborivi dokazi da je Jerina, žena srpskog despota Đurađa Brankovića (1377 - 24.12.1456) gradila kulu u Zvorniku, eksploatisala rudnik u Srebrenici, i čak podigla i vojno utvrđenje na Puhovcu, brdu iznad Sokoca. Glasinac je u to vrijeme bio neka vrsta Despotove granice, pa su trgovci iz doline Bosne dolazili da trguju sa Dubrovčanima, na trgovištu kod Crkvina na Glasincu i trgovcima iz prostora Podunavlja.

U Sarajevu je 1.10.1891. godine u "Glasniku zemaljskog muzeja" objavljen tekst "Opis polja Glasinca", koji sam ja već davno objavio na ovoj stranici. Evo ti i jednog isječka iz tog teksta:

"Jerinina testa. Uporedo s novom testom od Podromanije u Vlasenice, i često sastajući i podudarajući se s njome, teče star kaldrmisan put, koji vodi od Mokroga na Romaniji do sela Kraljeva Polja u vlaseničkome kraju, a dužina mu je jedno 40 kilometara. Kod velikoga hana u Sokocu npr. odvaja se taj stari put od nove ceste, prelazi preko Poljaka i Rešetnice, penje se uza stranu na polje Smreke, između vrela Kamenika i novoga druma; prolazi ispod sela Laza i Nadića, i spušta se preko previje između brda Rasovače i Vidrića u Luburića ili Hreljinopolje, te se sastaje kod kuća imenom Turbe u istome polju opet s novom testom. Stari ovaj put narod zove "Jerinina testa", i priča, da ju je "kraljica" Jerina gradila. Spomen despotice Jerine (Irine Kantakuzin), supruge despota Đurđa I. Brankovića, vrlo je rasprostranjen po tamošnjem predjelu. Za nju narod veli, da je i grad Kušlat podigla. Glas ove odvažne, ponosite i znamenite gospođe i ovdje, kano u narodnim pjesmama, nije povoljan. Ime "proklete" Jerine izgovara narod s nekom zebnjom. "Jerinina testa" služila je saobraćaju do posljednjih godina, za sve tursko vrijeme. Bez sumnje je ovaj put već u srednjem vijeku, a možda još i prije, spajao Glasinac s Drinom.


Prošlo je vrijeme Miloša Obilića i Jug Bogdana na ulicama Baščaršije! Hvala Bogu, sada je neko drugo vrijeme.

Budi korektan i ostavi ovaj tekst ovakavim kakav jeste. Prošli si prepravio što nije u redu.

Nažalost, i iz ovog teksta sam morao da izbacim neke rečenice jer ne želim da se na ovom mjestu objavljuju neistine i laži. Takođe izbacujem i uvrede, ali i besmislene komentare.

Još jednom ti kažem da na osnovu jednog pisma, koje meni liči na ljubavno, ne mogu da prihvatim činjenicu da je na teritoriji doline rijeke Bosne postojala neka država. Ako misliš da si pametan i načitan, pročitaj i "principe državnosti" pa ako mi nađeš jedan-jedini dokaz da je na toj teritoriji u 13. vijeku postojala država ja ću ti priznati da su tamo postojale i džamije!
Idi na stranu - |listaj dalje|