fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 69013 - 01.05.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Rovovi na Orliću


Za Valtera,

Ja jesam bi veliki protivnik krađe golfova i borio sam se da se svi vojno sposobni angažuju. Ta krađa golfova se i danas povlači po raznoraznim sjelima, a Vogošćani se spominju kao kriminalci. Zamisli, moj rođak Čube odveze golfa u Ilijaš i proda ga za šteku Malbora. Mene je srce bolilo kada sam čuo za to. Nije to jedini primjer sramote koja se dešavala na tim prostorima. Bio sam za to da se svi vojno sposobni angažuju u borbu, kao u Sarajevu.

Bio sam razočaran i zbog toga što naša komanda nije dozvoljavala da se dobrovoljci nesrposkog stanovništva vojno angažuju u naše jedinice. Mislim da bi nas danas mnogo manje bolila glava da smo bili mudri kao što su to radili muslimani.

Moram da te demantujem, ja nisam pravio Vojnu Policiju a pogotovo ne na početku rata. Mi smo u bataljonu pravili grupe sa kojima smo obilazili stanove i vojno sposobne Srbe dovodili pred "oltar" kod Mome Šoškića.

Krivoglavački bataljon je držao lijevo krilo Vogošćanskog bataljona od Orlića pa do kote 830.

Po onome šta si ti pisao dobio sam zaključak da si ti kao pripadnik Blagovačkog bataljona držao rov na Orliću koji je pripadao Vogošćanskom bataljonu, drugi puta objasni da te razumijem.

Bombu koju su bacili Krmčići, još tada se znalo da su oni, ali se iz razumljivih razloga nije pričalo o tome jer bi moglo da dođe do žestokih problema između naših jedinica na tom spoju. Zato je to ostalo kao tajna. Svi znamo da to nije bila namjera i da se to desilo slučajno. Možda bi bilo bolje da to nisi pomenuo, ali šta je tu je. Zbog onih koji su tada nastradali, to se zataškavalo.
Idi na stranu - |listaj dalje|