fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68976 - 29.04.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Orlić i položaji ispod Golog brda


Pozdrav Pravom kao i ostalim učesnicima,


Moram te demantovati kada pišeš za vrh Orlića, jer sa vrha Orlića se baca prelijep pogled na grad kao i oklna naselja i da smo taj dio izgubili mislim da se više nikada ne bi vratili na Orlić jer se iza naših leđa nalazila čistina, šume više nije bilo, isjekli su je što mještani što građani tako da se mi nikada više ne bi mogli popeti na Orlić.

Tačno je da ste uzeli dio Orlića. Znaš i sam dobro kao i ja kako i na koji način.

Možda si primjetio da ja u svojim tekstovima nikada nisam napisao da smo držali dio Mujkića brda / Ježeva.

Ovo pišem iz razloga što u pojedinim tekstovima dolazim do dijelova u kojim se piše da je uzeto navešću primjer Golo brdo. Po mom mišljenju i pisanju ja pišem samo za ono što smo u potpunosti kontrolisali. A to podrazumjeva da se kompletna ta kota ili taj dio nalazio iz naših leđa i bio 100% pod našom kontrolom.

Tačno je da je prilikom Operacije "Prsten" dio Golog brda bio pod vašom kontrolom. Realno gledajući čak mislim po završetku te operacije i 50:50, niko nije držao vrh. Ovo je moje mišljenje.

Sigurno si primjetio da za neke dijelove pišem da smo uzeli dio kao što je i bilo.

Možda rovovi na Orliću nisu bili tako blizu, možda se meni tada to tako činilo, ali vjeruj mi da ću prvom prilkom kada odem gore ponovo obići taj dio linije.

Za vaše pokojne borce koje si naveo ću napisati da niko od njih nije bio živ. Poginuli su na licu mjesta. Svi su već bili mrtvi kada su izvučeni. Jedan od njih je imao malo veču bradu u SMB uniformi preko koje je imao džemper.

Na jednoj AP, na drvenom kundaku je bio urezan križ i ćiriličnim slovima su bila napisana četiri slova "S" i sa potpisom "Mićo", a pištolj koji je poginuli borac imao kod sebe je bila (kako sam ga zvao) zastavina kratka devetka. Imam i slike, pa ti ih ako želiš mogu poslati. Kod G-dina Željka imaš moj mail.

Napominješ da si neke postove na tu temu već ranije napisao i opisao, dosta stvari, ali ih ja još uvijek nisam uspio da nađem.

Zamilio bih te ako možeš da napišeš koja je jedinica držala dio ispo Visa, tačnije šumom desno od Visa prema dalekovodu ispod Golog brda. Da ne bi bilo zabune jedan dalekovodni stub je bio na Visu i tu je bio naš rov br. 5, a drugi je bio ukoso i dolazio je ispod Golog brda, tačnije sa desne strane puta. To je onaj put koji ide lijevo prema Kutama. Mislim da je iz tog pravca bio vaš napad prema Golom brdu.

U jednom od narednih tekstova ću napisati i zašto te pitam za taj dio.

Mnogo pozdrava
Max
Idi na stranu - |listaj dalje|