fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas - 68966 - 29.04.2012 : Velimir Adžić Ilijaš - best (0)

Buča Rašid


"Vjerujem u jednoga Boga, oca, svedržitelja, tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog."

Takva jedna rečenica postoji u molitvi "Vjerovanje". Dakle, sve ono što ni nauka nije otkrila i utvrdila, pa ljudi to ne znaju objasniti, kaže se: "To je Bog stvorio!"

Na primjer, nemoguće je objasniti šta je to vasiona, kolika je ona i imali njen kraj. Smiješno je postaviti pitanje ako ima kraj, šta je onda tamo dalje. Ali se ljudima vjernicima preporučuje da vjeruju da je to tako Bog stvorio.

Moj, Željko, nisi ni svjestan koliko si dobrog učinio ovim svojim sajtom. Pa, Ti si Bog u njemu. Otvorio si toliku širinu i visinu pogleda da se svako može u njemu iskazati i za svakoga ima mjesta i prostora. I u tvom sajtu nema kraja.

Ja sam jednom pokušao o Tebi napisati moja viđenja i osjećanja pa sam rekao: "Blago majci koja te rodila". E, ja znam koja te majka rodila, ali ne znam ko te takvog stvorio. Opet moramo reći da je to Božiji dar.

Ovaj Tvoj sajt je pružio neviđene i neprocjenjive mogućnosti, koje niko ne bi mogao pobrojati i zato ih i ne treba označavati i brojati. E, malo je reći "Ti si to stvorio" jer odmah postoji pitanje a ko je Tebe takvog stvorio, i opet dolazimo na ono što sam na početku rekao.

U tvom sajtu se može o svemu pisati pa i pitati. Ništa nije nevažno. I najmanja sitnica je za nekoga vrlo važna. Sajt je primio i otkrio toliko priloga i do sada, da ih je teško pronaći na tvojim brojnim stranicama i pročitati. Vidim, svaki dan se javljaju i otkrivaju novi učesnici i neće im sigurno biti kraja. Taman, kao što astronomi posmatraju vasionu i otkrivaju nova tijela i tome sigurno nema krja.

Eto, ja sam danas pročitao prilog Borisa Sirob: pod brojem 68924 od 27. 04. 2012. godine u kome piše o svom pisanju, pa u jednom dijelu kaže ovako:

"Evo ti i ukratko šta ja znam o vašoj jedinici. Prije rata u sastavu specijalne jedinice MUP-a BiH iz Ilijaša je bilo 4 Srbina i 2 muslimana, odnosno Albanca. Jedan je poginuo na početku rata, Rašid Buča. On je bio dobar momak, pokoj mu dušu."


Znao sam tog momka i želim da nešto napišem, što će vjerovatno za nekoga biti važno.

Naime, Rašid je blizanac sa bratom Raifom. Oba su bili dobri sportisti, karatisti i članovi državne karate reprezentacije sa mojim sinom Nevenom. Dolazili su oni i u moj stan u Ilijašu jer su bili veliki prijatelji sa Nevenom. Rat je napravio to da su se razišli na različite strane, ali prijateljstvo nije nestalo. Oba su mobilisani u specijalnu jedinicu vjherovatno zbog njihovih fizičkih sposobnosti. I dalje su imali povjerenja jedni u druge.

Rašid je bio oženjen iz Breze i imao je sina. Toga dana, kada je Rašid poginuo, telefonom je tražio Nevena da mu nekako do barikade u Vogošći prema Sarajevu prebaci ženu i sina, a tamo će je neko dočekati, možda i on sam, nisam siguran. Na telefon se javila moja žena i rekla mu da Neven nije u Ilijašu, nego da je u Beogradu na karate turniru u sastavu reprezentacije Republike Srpske, a povodom oslobođenja Beograda 20. oktobra. On je odgovorio:

  • "Pa dobro, onda ću zamoliti Kamu!"

    Kama je Slobodan Bojat njihov trener. Mi ne znamo da li je on dobio Kamu. Međutim, istoga dana, nakon vrlo kratkog vremena Kama dolazi pod prozor našeg stana i kaže: "Znate šta se dogodilo, poginuo je Rašid Buča!"

    Žena mu je sa sinom prebačena do barikade, ali se nisu sastali ni vidjeli. Kasnije smo doznali da je Rašid poginuo u Sarajevu od snajpera. Da je Rašid imao zaštitni pancir, ali samo sa prednje strane, a da ga je metak pogodio u leđa. Da je sa njim bio i brat mu Raif, da ga je on izvlačio i da mu je na rukama umro.

    Neka mu je laka zemlja!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|