fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68946 - 28.04.2012 : F-16 Brioni Vogošća - best (0)

Tenk na Orliću, Ježevi '93


Pozdrav za "Pavog" i da mu kažem da su moje prepiske tačne iz razloga što sam jedan dio rata vodio dnevnik i zapisivao tačne činjenice i datume pojedinih događaja, ali ti događaji se u glavnom svode na moje lične doživljaje, mada ponekad ima i zapisa o datumima pogibija ili ranjavanja pojedinih boraca ili civila.

Možda ponekad iznesem neki dio iz mog dnevnika, ako nekoga to uopšte bude zanimalo.

Želio bih da se osvrnem na priču Nebe Baka iz Smedereva, gdje je on opisivao dešavanja u vezi tenka, koji je sa Orlića u jesen 92. skliznuo u Ugorsko. On tom prilikom govori da je njima bilo rečeno iz komande, da pokušaju da vrate tenk nazad, koliko sam ja razumio. Pošto odlično poznajem taj teren, nije mi jasno kuda bi oni eventualno mogli taj tenk prebaciti na našu teritoriju s obzirom da je on bio pregazio njihove rovove i zaustavio se u dubini njihove teritorije.

Vjerovatno bi jedini izlaz bio da se tenk usmjeri na magistralni put Kobilja Glava-Vogošća i da magistralom pored Saobraćajnog fakulteta dođe na našu teritoriju kod benzinske pumpe. Svako ko je ratovao u Vogošći zna da je to, blago rečeno, neizvodljivo.

Za Maxa:

Max je u jednom od poslednjih svojih komentara rekao da je njima komanda bukvalno zabranila da u decembru 92. nastave pohod prema Vogošći i da je to bila greška komande, jer bi oni navodno tada mogli lako da uđu u samo naselje. Međutim, kada mi je odgovarao na pitanje o diverzantu sa Ježeva, izvjesnom Fehimu Agiću Agi, Max mi je rekao da je Aga poginuo 19. februara 93. pred samu akciju na pravac lijevo od Mujkića brda prema Rajlovcu, a da je on tad bio kod Šabanove kuće, gdje je imao zadatak da izvede lažni napad na našu liniju u Ugorskom. Zbog toga se pitam, ako je njihova komanda obustavila napade na Vogošću i Ježeve, otkuda onda napadi cijelu zimu 1993. godine, pa onda ponovo u junu?

Ranko ( Boško ) Vidičević 1968 - 1993Max je napomenuo da oni nisu imali ni dobru artiljerijsku pripremu prilikom svojih napada, međutim u napadu na Ježeve (Mujkića brdo) u junu 93. godine Šućur je tenkom izvrnuo svih 5 naših rovova na Ježevima i to direktnim pogocima. To mogu potvrditi svi borci, koji su tad bili gore na prvoj liniji! Tad smo imali jednog poginulog borca - Ranko Vidičevi. Poznavao sam ga dobro. Bilo je i nekoliko ranjenih, uglavnom lakše.

Taj napad je odbijen, a poslije je slijedio kontranapad u akciji poznatoj pod nazivom "Operacija Prsten".
Idi na stranu - |listaj dalje|