fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68938 - 28.04.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Linije na Orliću, plaćanje u ratu


Pozdrav Pravom, Borisu, Nebi, Valteru, kao i ostalim posjetiocima!

Pravi moram te ispraviti jer si zaboravio koliko su blizu bile linije na Orliću poslije vaše akcije odnosno napada u Septembru te godine.
Konkretno mislim da onaj rov koji je bio presudan u odbrani Orlića, a koji si spominjao. Mi smo ga zvali rov br. 8 - OSMICA. Pripadao je Velešićkom bataljonu. Razmak između linija na tom dijelu je bio nekih 10 do 15 metara. Poslaću sliku tog rova.

Sjećam se da sam jedne prilike vršio trampu na tom dijelu.

Bilo je to ono standardno prepucavanje na liniji. Poslije psovki i uvreda počeli smo normalno komunicirati. Vaš borac je govorio kako mu se puši cigareta Drina, a ja sam mu rekao da mi se jede Sardina.

Možda će se nako od učesnika sjetiti da smo trampu izvršili tromblonom. Na onaj trenutni tromblon (zeleni tanki JNA) sam zavezao kutiju Drine i opalio, normalo nisam vadio osigurač, par minuta poslije sam taj isti tromblon dobio nazad sa zavezanom konzervom ribe.

Poslao sam na mail g-dinu Željku izgled linija na Golom brdu, skinuo sam je sa Gugla, pa bi bilo dobro da je postavi da se prisjetimo jer sam siguran da smo u tom zlom vremenu, bar mi na prvim borbenim redovima bili, a i dan danas ostali mnogo bolji ljudi.

Što se tiče plaćanja akcija, toga je bilo i kod nas. Za to sam prvi put čuo 27. decembra 1993. godine kada smo došli u komandu na Kobiljoj glavi. Zadtak je bio povratak izgubljenog rov br. 5 zvanog Balvani u blizini Medicinskog centra.

Tu noć sam iz usta jednog sadašnjeg generala čuo desetarsko razmišljanje (tu noć mi je zvučao kao kaplar ili desetar, a danas mislim da je bio u pravu i da se sve trebalo naplatiti) i riječi:

 • "Momci da se ne lažemo, recite koliko para hočete da vratite taj rov. Taj rov se mora vratiti, vi samo recite cjenu!"

  Tada tu noć sam ostao bez riječi da bi u daljnjem toku rat svojim očima gledao plaćanje.

  Imali smo jedinice koje se nisu ni počešale, a da to nisu unovčile. Opet imali smo jedinice koje su visile pred TV ekranima, isto kao i pojedinci koji nisu bili ni blizu prve linije.

  Nažalost, takvih je bilo na sve tri strane i oni su u velikom broju preživjeli rat. Mi koji smo pucali jedan na drugog borili smo se za neke ideale.

  Borise, Guto se zove Mensur.

  Mnogo pozdrava
  Max
 • Idi na stranu - |listaj dalje|