fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68928 - 27.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Plaćanje za akcije


U nekim mojim postovima sam spominjao da je Specijalna policija bila plaćena za svoje akcije. Velika je vjerovatnoća je da je to neko namjerno proturio kako bi došlo do netrpeljivosti između vojne komande i komande Specijalene policije.

Luna i ja smo o tome diskutovali na ovom forumu i mislim da smo tu dilemu razriješili. Sada, kada se i Boris oglasio sa pričom o plaćanju za akcija Specijalne policije, moram ponovo da se uključim i kažem kako je došao do pogrešne informacije po tom pitanju.

Zapravo o čemu se radi? Kada je formirana Specijalna policija namjenska jedinica za izvođenje borbenih dejstava, civilne vlasti su ukazale vojnoj komandi (Karadžić - Mladić) na velike uspjehe te jedinice i zahtjevala od vojne komande da i vojska formira takvu specijalnu jedinicu. Kada je Mladić pitao kako će se te jedinice finansirati, jer je bilo govora i o plaćanju za vojne uspjehe, Karadžić mu je kratko odgovorio: "Isto kao i Specijalna policija!"

Pošto je u to vrijeme bilo priče de se Specijalna policija izdržava od šverca, vjerovatno od onog kojeg je država radila sa neprijateljem, Mladić je odbacio tu ideju pa Specijalna vojna jedinica nikada nije formirana.

Mislim da je zbog toga i došlo do pogrešnog tumačenja da se Specijalna policija plaćala za svoje uspjehe. Jako je bitno napomenuti da pripadnici Specijalne policije za svoje zasluge nisu bili posebno nagrađivani iako su možda i trebali jer sada, kada se rat završio oni nisu dobili ništa.

Ja sam imao namjeru da napravim Specijalnu jedinicu za noćna dejstva i za svoje uspjehe da budu novčano nagrađivani a ti borci su svi već pokazali da su patriote, kada su uzeli oružje i otpočeli borbu za svoj narod. Presednik opštine Vogošća je to odbio i jedinica nije nikada formirana, a da jeste dobijeni novac za akcije bi bio usmjeren za porodice poginulih boraca te jedinice.

Da je presednik opštine u našem razgovoru o formiranju te jedinice, garatnovao da će on isplaćivati odštetu od petnaest hiljada maraka, koliko sam ja tražio da se isplati porodicama u slučaju da neki od tih boraca pogine, ta jedinica ne bi bila plaćena, nego bi radila na dobrovoljnoj bazi.

Pošto je Rajko Koprivica rekao da nema novac za plaćanje takvih boraca, ta jedinica nikada nije zaživjela iako je po naređenju komandanta Josipovića i na zahtjev bezjednjaka Maje odradila neke manje zadatke.
Idi na stranu - |listaj dalje|