fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

ilijas_sjecanja - 68913 - 26.04.2012 : Boris Sirob - best (2)

Muslimanski borac sa Nabožića


Svi znamo, i mi i muslimani, šta se sve dešavalu u ulici Vase Miskina u redu za hljeb, pa zatim na pijaci Markale! Pitam te samo jedno: da li je ikada neko od muslimana pisao o tome?

Ne pišemo ni o malim, sasvim običnim ljudima, koji su mnog izgugili u onom poslednjem ratu. Evo i jedne priče o jednom junaku iz prošlog rata.

Jedan od heroja te bitke je bio i jedan mislimanski vojnik. Riječ je o bici koja se vodila za Ravni Nabožić. Satima je držao jedan rov, dok su se njegovi saborci već odavno povukli. To mu je polazilo za rukom jer je konfiguracija terena bila jako nepovoljna za nas. Čini mi se da se radilo o koti 988.

Iako je ostao sam, trpio je konstantan artiljerisko-pješadiski napad i bilo je prosto za ne povjerovati. Za takav podvig je potrebna hrabrost vrijedna svakog divljenja i poštovanja.

Konačno, kada je iz njegovog rova utihnula paljba, i kad smo došli do njega, svatili smo da je morao da ima neki veliki razlog zbog kojeg se nije htio povuć nakon što su ga saborci napustili.

Otprilike na pola platoa, nakon našeg daljnjeg napredovanja, naišli smo na napušten muslimanski kamp, ili bolje rečeno jedno malo naselje napravljeno od daski, poput onog na Divljem Zapadu.

Nakon detaljnog pregleda tog naselja, shavatili smo da su u tom kampu živjele porodice tih vojnika, tj. njihove žene i djeca. Oni su ih tu smjestili ne iz razloga da bi ih mogli viđati, nego jer su muslimanski vojnici bili ucjenjeni životima njihovih porodica da brane taj plato.

Na osnovu svega onoga što sam vidio, sa velikom sigurnošću mogu zaključiti da se onaj muslimanski heroj svjesno žrtvovao kako bi oni nesretnici iz kampa imali dovoljno vremena za povlačenje sa Nabožića.


Pitam se da li je ikada neko od muslimana pisao o ovome?

Sličan slučaj je bio i sa onim muslimanskim nesretnikom u Grabovoj šumi, desno od Ježeva, koji je bio vezan za nogu da ne bi mogao pobjeći za vrijeme Operacije "Prsten".
Idi na stranu - |listaj dalje|