fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68882 - 25.04.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Dobrovoljci, tenk i još ponešto


Pozdrav Pravom kao i ostalim posjetiocima! Želio bih da se nadovežem za pisanje Neba Bak:

Po informacijama i dokumetaciji koju posjedujem, (a ja ništa neželim napisati za što nemam argumente) da ste tada dobili po 300 DM. Možda griješim ali u tom periodu glavni za dobrovoljce je bio mislim Ostojić (Jovo mada za ime nisam 100% siguran ).

Za napad koji spominješ Dobrovoljci su izvršili napad na dijelu Fočanske ulice, isparvi me ako griješim i imali ste dosta gubitaka, čak negdje posjedujem i spisak svih poginulih (laka im crna zemlja) u toj akciji. To znam jer je na tom dijelu linije, a Pravi to može potvrditi taj napad '92 bio prvi i poslednji u toku čitavog rata.

Tenk je posebna prića! Ako je riječ o tenku koji je tada prešao preko naših rovova na Orliću, a isti je prešao preko rova u kojem su bila tri pripadnika moje jedinice sva trojica su preživjela rat, ponekad ih uz kahvu prisjetim na taj dan), a dvojica zarobljenika su uspjela preći na našu stranu ( čak jednog od njih sam poznavao iz vremena prije rata - bio je iz Gornje Bioče kod Ilijaša).

Da budem precizan, taj tenk je prešao preko rova koji ja dražao Velešički bataljon. Vozač je još prije dolaska do linija iskočio, a tenk se po prelasku preko naših linija nastavio kretati desno tako da je došao do dijela Vogošćanskog bataljona koji tada još nije bio u našem sastavu (pripadao je 12. brdskoj brigadi) u čijoj zoni se prevrnuo.

Tenk je imao čitav borbeni komplet. Sjećam se da kada sam provirio u unutrašnjost tenka u njemu je nešto varničilo pa smo mislili da je miniran.

Ubrzo su došli tenkisti koji su utvrdili o čemu se radi. Po njihovj priči jedan kabal je prilikom prevrtanja ispao iz svog ležišta, oštećenja nije bilo i u toku noći je dizalicom ponovo osposobljen tj. prevrnut na gusjenice i prebaćen na dio mislim Sokolja.

Čak mislim da smo vam kasnije taj tenk vratili nazad. Hahahahaha, Pravi i Miner znaju da je on dočekao je kraj rata na Golom Brdu.

Mnogo pozdrava,
Max

Idi na stranu - |listaj dalje|