fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

fakultet - 68870 - 25.04.2012 : Neba Bak Smederevo,srbija - best (0)

Saobraćajni fakultet


Kao i u mom prvom pisanju iz prošle godine u vezi granata kod fakulteta, tako i pre neki dan, tako i sada opet moram da napomenem, jer se neko spotakao tu temu pa sam se ja nadovezao.

Kada sam spominjao plaćanje nas dobrovoljaca od strane glavešina, napomenuo sam da je to bilo za vojne akcije a ne za šverc, kako je loše protumačeno. U Vogošću smo došli sa namerom da ratujemo i pokušamo da olakšamo napaćenom Srpskom narodu, a to što su glavešine davale pare i što je to ponekad bilo preko plate koju smo i mi dobijali, ja još uvijek ne vidim ništa loše u tome.

Kao prvo, budale ima gde god se okreneš, mi dobrovoljci smo mahom to i bili pa smo išli svuda gde god bi trebala pomoć. To nešto novca koji smo dobijali nam je davao podstrek i pomalo dizao moral na najviši nivo. Smatram to normalno u takvim uslovima. Došao sam dobrovoljno da se borim, ali niko nije mogao ostati imun na pare.

Slična situacija je bila i sa tenkom koga su muslimani na Zuci odvukli. Nas 11-oro smo dobijali po 1500 maraka, toga se dobro sećam baš kao da se desilo danas, da krenemo za tenkom i da probamo da ga sačuvamo jer tamo neko nije umeo da ga sačuva. Tom prilikom smo tumarali za zvukom tenka jer smo ga čuli iz jednog pravca, pa se pravac promeni mi opet za njim, ali bezuspešno, i tom prilikom smo naišli na sačekušu, ali srećom niko od nas nije stradao. U tu akciju su išli isključivo dobrovoljci, nas deset, i jedan meštanin kome ne pamtim ime. Što se tenka tiče ništa nismo uradili, ali smo ipak od obećanih 1500 maraka po osobi za naš trud ipak dobili nešto para, ne sećam se tačno koliko.

Za ovu priliku smo trebali dobiti nagradu, kao i na Hotonju kad je bila akcija 92-ge godine, o čemu sam već pisao, kao i za još nekoliko intervencija, i ni o kakvom švercu nije bilo plaćanja za nas, to tvrdim odgovorno.

A što se tiče dana kada smo odneli sanduke sa granatama, niko nije znao da će se tog dana kod Fakulteta desiti ono što se desilo. Ja to možda nikada ne bih ni saznao da tu vreme nije provodio i jedan matori meštanin, koji je imao snajper na papovci, i koji je tu kod neke jelke iz jednog našeg rova svakodnevno "pecao" muslimane. I upravo mi je on rekao šta se tu desilo.

Po naredbi smo otišli, natovarili granate na kamion i doneli na liniju gde je iste večeri roba prebačena na drugu stranu. Taj matori je od nekog glavešine dobio batine i on je, u nadi da će neko osujetiti taj plan, opalio po nama psovke da radimo sa čelnicima, a u nadi da ćemo mi to preneti dalje. Ja čak nisam ni znao šta se nalazi u sanducima! Dobili smo naređenje, odradili i to je cela priča.

Napominjem i to da smo baš mi upravo kod fakulteta uhvatili čoveka po imenu Jasmin, koji je (čini mi se) bio rukometaš u Vogošći. On je slobodno dolzio u Vogošću nekim putem koji su kasnije zatvorili i pazili, i posle kažu nije bilo ničega.

Neko potegne neku pricu na forumu, ja sam upoznat sa istom i odmah se javim i opišem, gos. Željko ima uvid u moje price pa može i da proveri da je tako kao što pišem, jer sam to već pominjao u ranijim komentarima. Ako neko spotakne neku zanimljivu temu javiću se, ovako necu prvi da pisem, kao ni do sada.

Toliko za sada i veliki pozdrav.

Neba,

svaka ti čast za ova zadnja dva posta jer si ti prvi iznio neke detalje u vezi šverca granatama u Vogošći. Primjera radi, opis one granate koja je pala na fabriku a koja nije ofarbana, zatim ova priča o starcu sa snajperom i Jasminom rukometašom su odlični argumenti.

Znam da se i u Vladi Republike Srpske jednom prilikom raspravljalo o tom incidentu! Ovo znam iz prve ruke jer sam do septembra 1992. godine povremeno bio i na Palama.

Zamolio bih te ako bi samo mogao da dodaš u kom mjesecu 1992. godine su se ova tri incidenta desila. Ja ću to dodati na ovaj tekst.
Idi na stranu - |listaj dalje|