fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68762 - 22.04.2012 : Miner Vogosca Vogošća - best (0)

Saobraćajni fakultet i Ježevi


Željko,

kad gledaš sa Blagovca od naše artiljerije, kompletna linija od Orlića pa dole preko kote 830, Ježeva i veliki dio Golog brda se vidi odlično i faktički nije bilo potrebe za bilo kakvim navođenjem artiljerije. I tu su oni imali dosta problema sa logistikom i izvlačenjem ranjenika.

Ja sam uvijek samo onako razmišljao kako bih ja na njihovom mijestu odradio.

Od mosta ispred Saobraćajnog, teren ispod puta je prirodno spušten nekoliko metara pa preko Ogreva ili stovarišta građevinskim materijalom, ispod kafane "Tri Ruže" pa ispod Delića kuća i sve do ispod spomenika teren nije vidljiv za artiljeriju. Sa uvođenjem većeg broja vojnika i zaposijedanjem tog terena naša linija iznad Hrastika bi bila ugrožena i faktički bi se morala povući na početne pozicije kod Kršinih kuća. Samim time bi i Vogošća bila otvorena a tada, s obzirom na nase brojčano stanje, sigurno je ne bi mogli održati. Time bi i Blagovac i Hotonj bili ugroženi. Poslije toga ko zna šta bi sve bilo.

Imali su oni oko Sarajeva i gorih pozicija koje su održali.

Sa druge strane, ja sam siguran da smo mi tada relativno lako mogli uzeti i Saobraćajni fakultet i Ugorsko desno ispod Glavice i lijevo ispod Hotonja (zaboravio sam kako se taj dio zove, ako nije Menjak) ali nije sada vazno, pa im se podvuci pod Orlić. Sve nam je to bilo kao na dlanu i za artiljerijsku i logističku odbranu.

Međutim, tada su po komandama počeli da osvicu tipovi poput Maunage, koji su sebi već počeli krojiti buduće pozicije i sve je to ostala mašta istinskih boraca koji su to mogli ostvariti. Pa onda bijaše ono "ura naprijed" pa "gari nazad" i tako dogurasmo do Dejtona i popušismo momački.

Hvala Bogu, bi sam i ostao sam fajter. Ovamo sam se već izborio i živim možda ljepše nego da sam ostao tamo, jer siguran sam da ne bi mogao da istrpim da mi razni Maunagići kroje gaće.

Istinski mi je žao svih palih drugova i njihovih porodica, a sada i onih pravih koji se nisu znali ogrebati i nagrebati pa sada žive na ivici egzistencije.

Zato poruka samo njima: Ne dajte se, izdržite i ovo kad ste mogli i gore i voli vas sve Miner!
Idi na stranu - |listaj dalje|