fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68720 - 20.04.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Panorama Žuči


Pozdrav za Maxa,

Sliku na žalost nisam napravio ja. Ukrao sam je sa Facebook-a. Kamo puste sreće da jesam, ali moje bivše komšije nisu tako dobre prema meni da bi ja došao u sred dana i slikao po Vogošći. Kada bi došao u Vogošću prvo bi obišao neke primitivce, koji se čak javljaju na ovom sajtu, poput onog Nihada što se predstavlja, šatro da je za bratstvo i jedinstvo. Dao bi im nekoliko vaspitnih šamara a onda bih tek pošao da napravim fotografije okolnih brda. To nije tako ni važno za ovu priliku ali eto samo da kažem kakvih sve ljudi ima.

Slika je po mojoj pretpostavci napravljena upravo kako i ti misliš sa puta prma Kremešu ili možda iz Bradića. Mislim da bi slika sa Blagovca bila najbolja za prikaz linija razdvajanja. U sredini slike se vidi jedan dalekovod, ispred njega je bila naša linija i taj dio se zove Hrastik. Lijevo u pravcu dalekovoda je bila Šabanova kuća.

Hrastik je bio uzvišenje iznad Šabanove kuće a vaši su pokušali jednu diverzantsku akciju u junu '93 na tom mjestu. Možda ti znaš nešto o tome. Nisu uspjeli ništa napraviti ali smo mi došli do jednog pištolja 7, 65mm, Zelene beretke sa ljiljanima i pite od riže, koji su ostavili ispred naše linije u minskom polju, prilikom povlačenja. Tada nismo imali povrijeđenih iako je jedna bomba pala na ulaz u jedan naš rov. Naša sreća je što smo pravili vrata na rovovima pa bomba nije mogla da uleti u unutrašnji dio rova.

U gornjem desnom uglu je kota 830, u sredini slike je Hrastik i u lijevom donjem uglu je šuma koja se nalazila ispred Saobraćajnog fakulteta. Po toj dijagonali je bila linija odbrane Vogošćanskog bataljona u vrijeme kada sam ja bio komandant.

Zuc, pogled na brdo iz pravca Vogošće

Idi na stranu - |listaj dalje|