fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

zaboravljeni - 68475 - 11.04.2012 : F-16 Brioni Vogošća - best (0)

Zaboravljeni heroji


Vidim da postoji i rubrika o zaboravljenim herojima iz proteklog rata. Mislim da neki baš nisu zaslužili da ne budu pomenuti, pogotovo oni što su herojski dali svoj život.

Mnoge su priče već ispričane o Bori Radiću, komandantu specijalnih jedinica u Vogošći, koji je poginuo nakon samo 3 mjeseca rata. Sa svojim izuzetnim fizičkim predispozicijama i harizmom, bio je preodređen za vođu od samog početka.

Šta reći za Miću Vlahoviću? Njegova pogibija na Treskavici krajem 94. godine je šokirala cijelu Vogošću. Mnogi nisu vjerovali da taj momak uopšte može poginuti. Bilo je nevjerovatno da neko sa svojih 24 godine raspolaže takvim vojničkim vještinama. Bila mi je čast što sam poznavao ovog momka sa srcem od čelika.

Ako postoje živi heroji, to je svakako legendarni komandant Dragan Josipović. Svojom pojavom je ulijevao sigurnost i dao ogroman doprinos u proteklom ratu. Bilo ih je još, ali ih neću imenovati. Neki od njih čak posjećuju i ovaj forum.

Međutim, ima i onih o kojima se ponekad nešto i napiše, a o nekima gotovo ništa.

Radenko Galinac je već pominjan. Pregurao je cijeli rat, bio u mnogim akcijama, prošao sve i svašta i poginuo nesretnim slučajem od NATO bombe na samom kraju rata.

Momčilo Močević, u je bio u skoro svim akcijama među prvima, poginuo 94. god, ali nije mnogo pominjan.

Milorad Škrkar i njegov herojski čin i pogibija na Žuči 92.

Slađan Okilj je, čini mi se, tek bio punoljetan u vrijeme pogibije na Visu 93. Čuo sam da je sa luđačkom hrabrošću uskakao u muslimanske rovove i tranšeje. Mislim da ga niko do sada nije pomenuo.

Božu Kovačevića sam znao iz viđenja, poginuo na Lađevićima 94. Po verziji za koju sam čuo, pružao je otpor bez povlačenja, na mitraljezu do poslednjeg metka. Kao u partizanskim filmovima. Tipičan primjer herojske pogibije.

Tomo Milović, prvi komandir linije Ugorsko, poginuo u jesen 92. na liniji od granate. Nije pominjan nigdje.

Mogao bih nabrajati još dosta i neka mi oproste porodice onih, koje ovaj put ne pomenuh, ali zna se ko je bio heroj. To se nikad ne može i ne treba kriti ni zaboraviti.

P.S. Jedno pitanje za pripadnike Ilijaške brigade. Čuo sam u početku rata za izvjesnog Miću Sprečakovića. Zvali su ga "Rambo" iz Ilijaša. Ko je zapravo bio taj čovjek i da li je danas živ?

Slađan Okilj
(Nikola)
(1974-1993)
Momčilo Močević
(Živko)
(1963-1994)
Milorad Škrkar
(Živko)
(1956-1992)
Božidar Kovačević
(Obrad)
(1938-1994)
Idi na stranu - |listaj dalje|