fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 68434 - 10.04.2012 : Sarajlija74 Sarajevo - best (1)

O narodima, naciji, janičarima


Najveći dar evolucije (ili kako to vi vjernici kažete Boga) je pravo na slobodu, a sloboda je najveća vrijednost uz ljubav naravno. U Sarajevu se u krugovima koje to zanima vrlo slobodno raspravlja o svemu, pa i religiji, pa i Islamu i to vrlo kritički do tačke negacije (Bosna je postojala i prije muslimana i hrišćana pa će i poslije njih), ali nije to popara za svaka usta i svaku pamet, u našoj zaostaloj maloj zemljici, gdje se većina bori sa elementarnom pismenošću.

Nisam religiozan, i ne priznajem religijski identitet kao osnovni, već samo porijeklo i jezik. Ne mogu ja kao čovjek slovenskog porijekla biti isti narod sa nekim ko je turskog, mađarskog ili ko zna kojeg porijekla, jer se slučajno kod nas nalazi islamska religija. Nismo mi isti narod, i vjera nije za mene nikakav identitet, i nikakva vododjelnica nacije (Arapi i Turci nisu moja braća, već više dušmani).

Nije slučajno da do 1993. nije bilo moderne bošnjačke nacije. Prvi ja, a takođe i masa drugih na suprotnoj strani od vaše ne smatramo da se od mješavine naroda može i treba stvarati bilo kakva, pa i bošnjačka nacija. Mi naprosto nismo narod i nacija, već "miješana salata".

Možda je najpoštenije rješenje bio jugoslovenski identitet, ali religija nije dala da se on formira.

Što se optužbi tiče da su "muslimani" srpski genetski otpad, samo da kažem da većina muslimana, kao i pravoslavaca, na Balkanu nisu slovenskog porijekla, pa ne mogu biti ni slovenski otpad. Ali .. . oni muslimani koji jesu srpskog porijekla (cca. 30 %) potiču od ponajviše od janičara koji su kao mali odabirani od najjače i najbistrije srpske djece, pa će biti prije da su genetska elita srpskog naroda, a nikako otpad.

Ja i nisam rekao da su pravoslavni Srbi danas manjinom Sloveni isključivo zbog miješanja, a bilo je i toga, i milom i silom, već time što je u moderni srpski korpus integrisano svo pravoslavno stanovništvo na teritoriji gdje Srbi danas žive, a bilo je tu i Ilira i Vlaha (Rumuna) i Cincara i Grka i šta sve ne.

Da se srpska nacija formirala po porijeklu i krvi - mnogi bi današnji musliman i katolik bio i jeste 100% slovenski Srbin. Ali, i mnogi naš pravoslavac bi danas bio Rumun, Albanac, Grk ili nešto treće.

Nisam vizantolog, ali sam čitao Ostrogorskog poprilično, i veoma se divim Vizantijskoj kulturi, i smatram da je veliki zločin bio prepustiti Konstantinopolis Turcima (grijeh Zapada), što je i nas koštalo viševjekovnog ropstva, jer je "Grad" bio i naš štit od osvajanja, i odatle nam je sva moderna kultura i znanje (uz arapsku Španiju, je Vizantija 1000 godina jedina bila svjetionik znanja i kulture, ustvari jedini pravi grad u Evropi).

Slovensko mnogoboštvo i poštovanje prirode je prava religija u punom smislu, i ne bih se složio da nas je hrišćanstvo spasilo. Prije podijelilo na pravoslavce i katolike, plus muslimani kao "šlag" na tortu.

Ako se ičemu kolektivno trebamo vratiti - onda je to naša izvorna slovenska duhovnost.Sarajlija,

iz tvog prethodnog teksta izbacio jedan paragraf, a umalo ga nisam i izbrisao jer ne želim da na ovoj stranici širim dezinformacije i laži. A ti si napisao sledeće:

"Srbi imaju najviše mongolskih i albanskih gena"

Pa jesi li ti, bolan, ikada vidio Mongola? Oni su mali, ružni i kosih očiju. Srbi su visoki, lijepi i nemaju kose oči. Da su se Srbi mješali sa mongolima, danas bi većina nas imala kose oči.

Sa druge strane, da malo više znaš istoriju, vjerovatno bi znao da su Mongoli pustošili i harali uglavno Sjevernu Evropu (Njemačku, Francusku) i Podunavlje sve do Iraka. Ne znam da li ti je poznato, ali u Iraku danas živi oko 15% potomaka upravo tih Mongoala.

Mongoli su bili ratnički narod. Oni su jeli, čak i spavali na svojim konjima. Svoje zarobljenike su uglavnom ubijali, nisu ih vodili nazad u Mongoliju.

U vrijeme kada su Mongoli harali Evropom, Srbi su uglavnom živjeli u planinskim predjelima i rijetko su imali dodira sa Mongolima.

Eto, toliko o tvojim "naučno dokazanim činjenicama" da Srbi imaju najviše mongolske krvi!

Što se Albanaca tiče, njih je u Albaniju došao otprilike jedan pun autobus, ali su se otprilike (kao i Srbi) umnožili u planinama i kasnije sišli u doline rijeka. Naučno je dokazano da je gotovo jedna polovina današnjih Albanaca crnogorsko-srpskog porjekla.

Najveća glupost koju si u ovom članku napisao je da su "muslimani koji jesu srpskog slovenskog porijekla" potiču od janičara. Pa znaš li ti, bolan, da su janičari odvođeni u tursku kada su imali šest do četrnaest godina. Otuda ne stoji tvrdnja da su odvođena najpametnija djeca, jer u ono vrijeme baš i nisu postojali testovi inteligencije. Znaš li ti da su u ono vrijeme Srbi svojoj muškoj djeci rezali po prst ili dva, jer Turci takvu djecu nisu uzimali u janičare. Znaš li ti da se 99% janičara nikada nije vratilo u Bosnu. Veliki broj njih je poginuo u ratovima u Aziji. Drugi su se nakon 1566. godine ženili sa Turkinjama i zasnivali svoje porodice, uglavnom negdje dolje u Anadoliji.

Prema tome, rijetki su slučajevi kada vi muslimani imate malo janičarske krvi. Poturčavanje muslimana u Bosni se dešavalo nad čitavim porodicama, pa čak i selima. Naučno je dokazano da vi imate manje od 1% turske krvi.

Hoću još jednom da napomenem da ti, a i većina ljudi na našim prostorima, ne shvatate razliku između naroda i nacije.

Narod ima svoje porjeklo, istoriju, tradiciju, jezik, kulturu, običaje, fizičke karakteristike i još mnogo drugih obilježja. Narod se ne stvara političkom odlukom, zasjedanjem u nekoj zgradi na koju padaju granate, već vjekovima, milenijumima... Primjera radi, Srbi i Hrvati imaju toliko zajedničkog, da naučnici još uvjek raspravljaju da li su Srbi i Hrvati dva različita naroda. O muslimanima kao narodu, niko i ne diskutuje.

Nacija je definisana političkim granicama jedne zemlje. Zbog toga je apsurdno kada ti kažeš da "mi muslimani hoćemo da imamo svoju naciju". Kako to misliš "mi muslimani?" Valjda si htio da kažeš da biste vi muslimani željeli, da skupa sa Srbima i Hrvatima, napravite jednu naciju? E, odmah da ti kažem da je vrijeme nacija već odavno prošlo i da nije vrijeme za stvaranje bosanske nacije. Jer, ako Bosna uđe u Evropsku Uniju, samim time će se izbrisati državne granice i prestati potreba za stvaranje bosanske nacije. Tada možemo da raspravljamo o mogućnosti stvaranja "evropske nacije," koja će po broju naroda ličiti na onu "američku naciju," ali mislim da ni od toga neće biti ništa.

Treba da napomenem i to da su komunisti glavni krivci što naš narod ne razumje razliku između pojma "narod" i "nacija". Oni su odradili dobar posao u prepravljanju tih definicija, pa ti savjetujem da uzmeš neku englesku enciklopediju i pročitaš pravo značenje ovih riječi.
Idi na stranu - |listaj dalje|