fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 68427 - 09.04.2012 : Sarajlija74 Sarajevo - best (0)

O religijama


Svi balkanski narodi su mješavine naroda koji su istorijski naseljavali ove prostore u prošlosti, tako da nema govora o tome da postoje neki "čistokrvni narodi". Svaki od naših naroda potiče od barem 5 do 7 većih genetskih skupina (naroda) iz prošlosti.

Srodstvo je regionalno, pa je Srbin iz Hercegovine sličniji Hrvatu ili Bošnjaku iz Hercegovine, nego Srbinu iz Vojvodine ili Istočne Srbije i obratno. Bukvalno je većina ljudi iz iste regije srodno, pa čak i krvno vezano iako imaju različite religije.

Dakle, porijeklo, jezik ili mentalitet kod nas nisu vododjelnica nacije ni naroda, već vjera!

Ovdje se stalno proteže da je prihvatanje Islama bila prodaja vjere za večeru i izdaja, sa čime se donekle i mogu složiti, ali ne treba zaboraviti i da je prihvatanje hrišćanstva i pravoslavlja od 9 do 11 vijeka bila svojevrsna izdaja izvorne slovenske i ako hoćete srpske tradicije i identiteta.

Vizantija jeste slala misionare među Slovene, ali su konačnu odluku da prihvate hrišćanstvo donoslili slovenski knezovi koji su dijelom i uz vizantijsku pomoć ognjem i mačem širili pravoslavlje među Slovenima koji nisu bili voljni da prodaju svoju izvornu kulturu i običaje za večeru. Isto su radili i katolici, a kasnije i muslimani. Batina i šargarepa! Podmiti koga možeš, ubij koga moraš.

Sve vjere sa Bliskog Istoka nisu naše. I Islam i Hrišćantsvo su po svojoj filozofiji i stavovima strani slovenskom čovjeku.

Ovdje je neko "izvalio" da Islam i Hrišćanstvo nemaju ništa zajedničko, a posebno pravoslavlje i Islam. Ima nešto istine u ovom potonjem, jer se pravoslavlje jako udaljilo od svojih blisko-istočnih i jevrejskih korijena. Samo treba reći da je Isus Hrist bio Jevrejin, a ne Grk ili neki pravoslavac. Bio je obrezan, a znamo kako danas histerično pravoslavci brane obrezivanje nazivajući to lošim i muslimanskim običajem, krijući od svog naroda da je to biblijski i izvorni običaj hrišćana i Jevreje. Isus nije jeo svinjetinu, itd. itd. Mogli bi ovako satima...

Sarajlija,

kao prvo, pozdravljam tvoje stavove. Za jednog muslimana (a znam sigurno da to jesi) ovo je jako zdravo razmišljanje, i ja ti za mnoge stvari koje si na ovom mjestu napisao skidam kapu.

U potpunosti se slažem sa tobom da ne postoje "čistokrvni narodi". U to su iskreno vjerovao samo Hitler i Pavelić, kao i još neke, njima vjerne, pristalice. Ja u to ne vjerujem, niti sam ikada vjerovao!

Slažem se sa tobom da je, veoma često, "srodstvo regionalno". Kao primjer toga, često sam navodio podatak da su današnji Hrvati sa Konavla sve do Drugog svjetskog rata slavili krsne slave, a da su Tomići sa Konavla moji dalji rođaci. Isto važi i za Srbe iz Istočne Srbije: asimilacijom Ilira na tom području oni su poprimili dosta njihovih gena - ali su ipak ostali Srbi sa većinskim srpskim genima. Zbog toga oni danas, još uvijek, govore srpski jezik, a ne nekakav "ilirski" koji je postojao.

To što Srbi u Istočnoj Srbiji imaju dosta ilirskih gena, oni mogu da "zahvale" Keltima, koji su u svom ratničkom pohodu poharali Bosnu i kompletno ilirsko stanovništvo potisnuli u istočni dio Balkanskog poluostrva. Ovo ujedno znači da u Bosni veoma mali broj muslimana ima ilirskih ilirskih gena.

Međutim, srodstvo (kako ti tvrdiš) nije uvijek regionalno! Tipičan primjer za to je područje Glasnica, koje je oko 1830. godine bilo potpuno uništeno od kuge. Nakon toga, područje Glasinca je naseljeno sa potpuno novim stanovništvom, koje još uvijek u svom govoru ima onaj karakterističan, crnogorski akcenat.

Mnogo sam se iznenadio da, npr. stanovništvo Srebrenice i Glasinca imaju potpuno drugačiju strukturu stanovništva, a ova dva područja se takoreći graniče.

1) Stanovništvo Srebrenice sačinjavaju: Srbi koji su u planinskim predjelima oko Srebrenice živjeli još u vrijeme prije Turaka. U samom gradu Srebrenica su živjeli Kelti i Sasi koji su se pomješali sa lokalnim stanovništvom, uglavnom srpskim. Kasnije su se svi oni utopili u mnogobrojne poturice koje su u 19. vijeku na te prostore došli iz Srbije, odakle su ih protjerali Karađorđevi ustanici.

2) Stanovništvo Glasinca sačinjavaju Srbi iz Crne Gore, naseljeni na to područje u nekoliko etapa. Postoji nekoliko knjiga koje detaljno opisuju doseljavanje na Glasinac u periodu između 1830. i 1930. godine.

Treba napomenuti da su Srbi u Crnoj Gori svoju "čistošu" uspjeli da zadrže vjekovima, iz prostog razloga što su živjeli u nepristupačnim planinskim predjelima koji nisu bila od velikog interesa za osvajače. Zbog tog razloga se Srbi u Crnoj Gori nisu mnogo mješali sa drugim narodima.

Treba da znaš još jednu činjenicu: značajnije mješanje naroda se počelo dešavati tek sa izgradnjom velikih gradova i razvojem industrije. Drugim riječima, ovaj fenomen se uglavnom vezuje za noviju istoriju.

U istoriji srpskog naroda, o kojoj sam pisao i na ovim stranicama, stoji da je svega stotinjak hiljada Srba došlo na Balkan iz svoje postojbine. Pošto su Srbi uglavnom bili nomadi, naselili su uglavnom nepristupačne planinske predjele. Osvajači (Avari, Huni, Kelti...) u te krajeve nisu zalazili. Njih su uglavnom interesovale doline rijeka (Dunav, Sava, Bosna, Neretva...) pa su oni uglavnom pustošili naselja koja su se nalazila na njihovom putu. Nakon nekoliko stotina godina provedenih u planinama, u miru i bez ratova, srpska plemena su značajno ojačala pa su se poput lavine sručila u doline rijeka i osvojili sve veće gradove na Balkanu.

Primjera radi, navešću ti podatak da je Beograd pao pod vlast Srba tek 1284. godine. Prvi srpski kralj koji je vladao Beogradom bio je Stefan Dragutin (1276 - 1282), vladara Kraljevine Srema.

Ipak, najveća glupost koju si ovdje "izvalio" jeste tvoja tvrdnja da se pravoslavlje jako udaljilo od svojih blisko-istočnih i jevrejskih korijena. Pa znaš li, bolan, da je pravoslavlje religija koja je nabliža originalnom hrišćanstvu! To najbolje objašnjava engleska riječ za pravoslavlje: oni ga nazivaju "Orthodox", tj. ortodoksna religija, što u prevodu znači da se nije mjenjala. Pored nje, katoličanstvo takođe ne spada u sektaške religije, ali su oni tu svoju religiju iskrivili uvođenjem niza promjena u crkvi, a u Srednjem vijeku su je značajno uprljali tako što su pod okriljem crkve na lomači spalila preko 30,000 žena.

Vidim da ti je poznato da je Isus bio obrezan i to jeste tačno. Međutim, već je Sveti Jovan, a to ti je onaj čiko koji je u rijeci Jordan krstio Isusa Hrista i na taj način ga preveo u hrišćanstvo, bio protivnik sunećenja.

Malo je glupo raspravljati sa tobom o hrišćanstvu, jer si za to totalni laik, ali da ti napomenem da je upravo Vizantija raširila hrišćanstvo. Dok je u Rimu vladao mrak i orgijanje, dok su rimski vojnici proganjali hrišćane tako da su oni morali svoju vjeru ispovjedati u katakombama, današnji hrišćanski svijet treba da zahvali Konstantinu I (272 n.e. - 337 n.e.) što se hrišćanstvo održala kao religija. Da napomenem za neuke, Konstantin I je bio prvi rimski imperator koji je primio hrišćanstvo. Zahvaljujući upravo njemu i Istočnom rimskom carstvu, ova se religija očuvala a kasnije i značajno proširila.

Ne znam koliko poznaješ istoriju, ali Vizantijska kultura je bila više grčka nego rimska. Konstantinopolj je cvjetao punih 1000 godina, i bio je najveći i najmoćniji grad u Srednjem vijeku. Dugo godina je djelio slavu Vizantijskog carstva, koje se na kraju svelo samo na taj grad na Bosforu, koji je pod Turke konačno pao 1453. godine.

Inače, Konstantinopolj se nalazio na istom mjestu gdje se danas nalazi Istambul, a Vizantija se nalazila na teritoriji današnje Turske.

Prvi značajniji prodor hrišćanstva među Srbe se desio u 10. vijeku, a prvi srpski vladar koji je primio hrišćanstvo bio je Stefan Nemanja (1113 - 1199). Nemanja je bio naslednik Vukanović dinastije, a osnivač poznate dinastije Nemanjića. On je bio Veliki župan Raške, slavne srpske države na Balkanu. Prilikom svog krštenja uzeo je grčko ime Stefan.

U pravu si da su Srbi sa velikom mukom i otporom primali hrišćanstvo. Ipak, istine radi treba napomenuti da smo mi Srbi, prije nego što smo primili hrišćanstvo, bili mnogobošci, pa nam hrišćanstvo dođe prva prava religija. Čak i danas, 12 vjekova nakon primanja hrišćanstva, Srbi su iz te svoje drevne tradicije sačuvali mnogo važnih detalja: krsne slave (svaka porodica ima svog sveca, zaštitnika familije), unošenje i paljenje badnjaka ( hrast je bio sveto drvo kod starih Srba)...

Kao što vidiš, mi se i dan-danas ponosimo i ne stidimo onoga što smo bili prije 12 vjekova, pamtimo i njegujemo svoje porjeklo i tradiciju, što se ne bi moglo reći ni za jedan evropski narod, a pogotovu za muslimane jer Islam u to vrijeme nije ni postojao kao religija...

Islam i Hrišćanstvo imaju mnogo toga zajedničkog! Danas se pouzdano zna da je Kuran nastao tako što je Muhamed prepričavao Bibliju i prilagođavao njene tekstove tradiciji i vjerovanju svoga naroda. Eto, toliko o jednom bolesniku, koji je od epilepsije bolovao još od svoje 5. godine, a za koga su čak i njegovi roditelji vjerovali da je bio opsjednut đavolom. Ovaj podatak sam našao u jednoj engleskoj enciklopediji koja kaže da riječ đavo dolazi od arapske riječi "džin" (engleski "jinn").

Možda Isus nije jeo svinjetinu, ali je bar bio normalan i lijep! Možda je bio Jevrej, ali se pokrstio i postao hrišćanin.

I na kraju, da pomenem i jednu važnu stvar! Na Vjeronauci sam učio da Srpska pravoslavna crkva ne preporučuje svojim vjernicima da diskutuju o religiji, čak nije dozvoljeno ni studiranje drugih religija. Isto pravilo važi i za Islam, kao i za Katoličanstvo. Ovom prilikom ti si me "navukao na tanak led" pa sam sa tobom "ukrstio koplja" u vezi religije, ali budi siguran da mi se ova greška više nikada neće ponoviti jer ću članke koje porede hrišćanstvo sa bilo kojom drugom religijom - ubuduće brisati!
Idi na stranu - |listaj dalje|