fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 68414 - 09.04.2012 : Edis Škoro Mostar - best (0)

Bosanska država, njeni narodi i poturice


Svi mi koji živimo na ovim prostorima smo prihvatali vjeru na ovaj ili onaj način. Neko milom, a Boga mi netko i silom. Tu nema ništa sporno.

Vjera je osobna stvar i smješno je uopše raspravljati o tome.

Međutim, nacionalnost je nešto sasvim drugo. Nacionalna pripadnost čini čovjeka onim što on zapravo jeste. Sva njegova kultura, sva njegova tradicija, način života i sve specifičnosti koje idu uz to ga čine pripadnikom određene nacionalne skupine. Odreći se toga je kao da ste se odrekli sami sebe.

Zato meni nikada neće biti jasno zbog čega su se naša pravoslavna i katolička braća odrekla svog Bošnjaštva.

Edise,

ti si, nažalost, u velikoj zabuni. Mješaš "naciju" sa "narodom".

Narodi imaju svoju tradiciju, jezik, kulturu, istoriju... Primjera radi, Srbi su narod.

Pod pojmom "nacija" označava se pripadnost jednoj državi. Takva je, npr. bila jugoslovenska nacija, ili američka. Nacije su obično "multikulturne" tj. "multietničke" mješavine, pa zbog toga npr. ne možeš govoriti o američkoj ili kanadskoj kulturi.

Slažem se sa tobom da ni jedan narod ne treba da se odrekne svoje kulture.

Za neke narode, religija je njihovo obilježje. Primjera radi, Srbi su 99% pravoslavni. Međutim, neki narodi (npr. Korejanci ili Kinezi) imaju više od jedne religije. Primjera radi, u 16. i 17. vijeku, a i kasnije, mnogo je Koreanaca prihvatilo hrišćanstvo, pa su sada podjeljeni u dvije grupacije u odnosu 60% - 40%. Uprkos različitoj religiji, oni su još uvijek jedan te isti narod iako žive u dvije države - Sjeverna i Južna Koreja.

Neki narodi su se nakon dugog niza godina ponovo ujedinili u jednu naciju. Primjera radi, rušenjem Berlinskog zida Nijemci danas ponovo žive u jednoj državi.

A sada da ti odgovorim i na tvoje pitanje u vezi Bošnjaštva. Srbi i Hrvati sebe identifikuju sa svojim narodom, i oni nemaju nikakvu želju niti ambiciju da se ujedno identifikuju i sa nekakvom Bošnjačkom nacijom. Štaviše, Srbi i Hrvati ne priznaju bosansku naciju jer smatraju da je BiH jedan veliki tor u kome bjelosvjetski čobani prisilno zatvorili Srbe, Hrvate i vas muslimane, a sve to zbog nekakvih bjelosvjetskih interesa.

Što se vas Bošnjaka tiče, situacija je sasvim drugačija! Vi nemate "maticu" tj. narod sa kojim biste mogli da se identifikujete. Turci su vam previše daleko, i u amanet vam nisu ostavili ama baš ništa: ni jezik, ni kulturu, ni običaje. Od njih ste naslijedili samo religiju, ali je to nedovoljno da budete Turci. Ono što vi stvarno jeste - to sami sebi nećete da priznate.

Vaši političari pokušavaju da naprave nekakvu Bošnjačku naciju, koja je samo jedan providni fazon da se ojača muslimanska dominacija u okvirima današnjih granica Bosne i Hercegovine.

Po meni, nacija je istrošena kategorija. Primjera radi, imam državljanstvo tri zemlje, prema tome imam i tri nacionalnosti: Bosansku, Srbijansku i Američku. U bilo koje vrijeme mogu da se odreknem bilo koje od ove tri nacionalnosti, bilo dobrovoljno ili sa propadanjem bilo koje od ove tri države. Ipak, do kraja života ću ostati samo jedno - biću Srbin, tj. pripadaću srpskom narodu. Mogu naučiti još tri nova jezika, uklopiti se u bilo koju kulturu, ali će mi srpski uvijek biti maternji jezik! Uvjek ću poštovati srpsku tradiciju, slaviti krsnu slavu i ići u crkvu - bez obzira u kojoj zemlji živio i kojoj naciji pripadao!

Iskreno da ti kažem, jebe mi se kojoj naciji pripadao i koje državljanstvo imao! Ja ću biti ono što hoću i što jesam! Nacija je imperijalistička kateorija i nju ne priznajem!
Idi na stranu - |listaj dalje|