fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

1992_1995 - 68321 - 06.04.2012 : F-16 Brioni - best (0)

O herojima i ratnim zločincima


Čitao sam o mogućem "sastanku" boraca sa Žuči i njihovom zajedničkom obilasku linije i mjestu nekadašnjih žestokih borbi u kojima se ginulo svaki dan. Nisam baš siguran da bi taj susret na obje strane bilo prihvaćeno sa stoprocentnom saglašnošću. Sigurno bi bilo onih koji bi to kritikovali na svoj način. Ali, sa moje tačke gledišta, ja nemam ništa protiv da se tako nešto u bliskoj budućnosti i dogodi, pod uslovom da u tom "događaju" učestvuju izričito borci sa prvih linija sa Žuči i njihovi komandiri.

E, sada bih dao akcenat na jednu bitnu razliku, a to je razlika u terminu "heroj" i "ratni zločinac". Kad se gleda sa pravnog i nekog ljudskog aspekta, ova dva termina su veoma različita. Moramo biti veoma izričiti u razdvajanju "heroja", koji su vojnički poginuli na bojnom polju i "ratnih profitera" i "ratnih zločinaca", koji su ubijali civile i nisu uopšte učestvovali u ratnim operacijama.

U više navrata sam na internetu, nebitno da li se radi o Armiji BIH ili o VRS, našao razne prepiske i komentare da su pojedini heroji automatski proglašeni za ratne zločince, što uopšte ne odgovara istini. Moramo biti veoma savjesni da prilikom osude pojedinaca, bez obzira na kojoj se strani nalazili, pravda i istina treba da budu najvažnije iznad svega.

U prilog toj tvrdnji navešću jedan primjer, koji sam pročitao poodavno na jednom forumu, a radi se o tome kako je jedan forumaš optužio tadašnjeg generala VRS Slavka Lisicu, da je ratni zločinac, što je potpuno pogrešno. Nije Slavko Lisica kriv što je bio sposoban vojskovođa i što su pod njegovom komandom gradovi u Posavini padali kao kule od karata.

Slavko Lisica je bio sve, ali ratni zločinac sigurno nije.

Pozdrav forumašima i očekujemo nove fotografije sa brda Žuč, pa da ih prokomentarišemo, koliko je ko u mogućnosti i koliko se ko sjeća tih ratnih dana.
Idi na stranu - |listaj dalje|