fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

16_krajiska - 68264 - 04.04.2012 : Diverzant72 Banjaluka - best (0)

16. krajiška mtbr


Ovdje imate film o putu 16. krajiške brigade, ali samo do sredine 1994. godine. Uživajte!


1. dio: Istorija se ponovo ponavlja. Međutim, ovaj put je istorija krenula nekim novim tokovima: srpski narod je uzeo pušku u ruke sa namjerom da se brani.

Što to Balkan podrhtava,
zašto strijepi svaka cesta
što su rijeke znanijemile
u boj kreće šesnaesta

Kakav je to strašni plamen,
što se noću nebom vije,
to nebesko nije čudo
šesnaesta bitku bije.

Kad čujete grmljavinu,
oj dušmanini bješte s mjesta
ne čekajte silnu muku
na vas kreće šesnaesta.

Ko u rata stazu utka
najstrašnija ratna mjesta
ko herojski barjak nosi
to je slavna šesnaesta


Hiljadu dana u jednom ljudskom vijeku i nije toliko mnogo, a kada se isto toliko dana provede u rovu braneći svoju otadžbinu, onda je to za veliko poštovanje.2. dio: U maju 1992. na Manjači 16. krajiška brigada mobiliše još 1500 ljudi. Uoči Vidovdana 1992. godine otvoren je put života, koridor. Vidovdan će kasnije biti proglašen i slavom Vojske Republike Srpske.

Novi cilj 16. krajiške brigade je bio izbijanje na rijeku Savu. Od 3. do 17. jula 1992. godina brigada oslobađa 11. sela. Posebno značajne borbe su se vodile u rejonu Grčkog groblja, nakon čega Brigada izlazi na rijeku Savu.

Krajem 1992. godine 16. krajiška brigada, u sklopu Taktičke grupe 3 a pod komandom generala Slavka Lisice, oslobađa Brod.

 • "Brod je pao. Brod je naš!" • 3. dio: U početku 1993. godine borci ove brigade odlaze na oraško ratište da zaustave ofanzivu vojske iz Hrvatske i HVO iz Bosne. Uprkos teškim vremenskim uslovima, brigada uspjeva da odbija neprijateljsku ofanzivu, uprkos snažnom granatiranju iz Hrvatske.

  Nakon toga 16. brigada odlazi na Brčansko ratište, gdje pod komandom generala-majora Novice Simića da pomognu na toj najužoj dionici koridora. 16. brigada je praktično spasila koridor. Jedinica je u tri dana imala 18 poginulih, a 4. dan je organizovala protivnapad, i tom prilikom je zarobila i na srpsku stranu prevukla i jedan neprijateljski tenk.  4. dio:  5. dio:  6. dio:

  Idi na stranu - |listaj dalje|