fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

krusevo - 68222 - 03.04.2012 : Vuk Gradinski Nišići - best (0)

Za Olovčića (a mogu i drugi)


Patagon,

Ja poštujem pravilo ovog foruma da nema ličnog obraćanja ućesnicima. Ipak, pošto si ti prvi poćeo ja ću se tebi obratiti u drugom licu jednine.

Moj osvrt na tvoje pisanje imao je namjeru da te isprovociram kako bi naveo mnogo više detalja o događajima koje izuzetno dobro poznaješ, a prije svega opis srpskog zauzimanja Kruševa. Mislim da bi trebao realno opisati taj događaj, otprilike kao što je sa srpske strane opisano vaše zauzimanje Mačka u novembru 1994. godine.

Što se tiče "spornog" RU2/2K, podsjećanja radi i informacije za zbunjene čitaoce radi, evo šta je pisalo u vojnim udžbenicima:

"Familiju VHF radio-uređaja RU-2 (ćine je uređaji: RU-2/1, RU-2/2 i RU2/2K) proizveo je "Rudi Čajavec" iz Banja Luke krajem '70-ih godina. Uređaji po svom spoljnjem izgledu potpuno liče na RUP-12 jer je iskorišćeno njegovo kućište, komplet pribora i izvori za napajanje. Raspored komandi na prednjoj ploći je takođe indentićan. Pri konstrukciji preduzeče "Rudi Čajavec" držalo se blok šeme RUP-12, ali je primenjena savremenija tehnologija pa slobodno možemo govoriti da je u pitanju sasvim novo rešenje.

Razlika se ogleda u savremenijoj tehnologiji izrade. Ugrađeni su tada najsavremeniji poluprovodnici (tranzistori i integrisana kola), delom uvezena, a najvećim delom domaće proizvodnje. Na primer, u prvom stepenu prijemnika - VHF pretpojačivaču je primenjen niskošumni MOSFET tranzistor sa selektivnim oscilatornim kolima upravljanim varikap diodama i automatskom regulacijom pojačanja. Međufrekventni pojačivač je sa integrisanim kolima i kvalitetnijim kristalnim filtrom proizvodnje Instituta "Mihailo Pupin".

Po osnovnim tehničkim karakteristikama takođe podseća na RUP-12. Frekventni opseg od 30MHz do 69, 95MHz, 800 kanala sa razmakom između kanala od 50KHz, a postavlja se sa tri preklopnika. Frekvenciju kontroliše direktni frekventni sintezator. Izlazna snaga predajnika je 1, 4W i obezbeđuje je širokopojasni tranzistorski pojačivač. Prava je šteta što konstruktor nije pronašao rešenje da izlaznu snagu uređaja podigne na 5-6W jer prostor u kućištu i izvor za napajanje to dozvoljava. Modulacija je FM. Napajanje je jednosmerno naponom od 12V iz NiCd akumulatora oznake 10KA-6 kapaciteta 7Ah, proizvodnje "Krušik" Valjevo, ili spoljnjeg izvora".


Nemoj me tjerati da ti opisujem PM M-52, tj. "garonju", koji sam na leđima nosio isto kao i ovaj famozni RU.

Pozdrav od Vuka sa Gradine (a neki vele i Kurjaka!)
Idi na stranu - |listaj dalje|