fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

krusevo - 68168 - 31.03.2012 : Patagon Olovćić Olovo - best (0)

Ptica trkačica


"eljko pozdrav. Odgovorio bih na komentar Vuka Gradinskog u vezi njegovog komentara na moje pisanje o Kruševu.

Poštovani, ni u jednom pisanju nisam spomenuo da sam bio na Polomu ili Drinčićima. Na Mačku jesam i to sam opisao do u detalje. Stigao sam na Mačak kada je uzeta Popratna strana. Zanoćio sam u Cepu i naveo sam dosta detalja sa tog "područja za koje sam dobio potvrdu od boraca RS koji su bili tu da je sve baš tako bilo.

Klima i klimatski faktori, prvo magla, pa sunce, kišica pa snijeg. Uzimajuči u obzir godišnje doba u kojem je ofanziva počela i u kojem se završila sa sigurnošću ti tvrdim da je baš tako bilo. Kad je ofanziva krenula bilo je kiše i blata i više no što treba. Kada je pravo zagudjelo bilo je i snijega. I suhe zime.

Dobro se sjećam kada je Kruševo padalo kakvo je vrijeme bilo. Sjećam se i njive zvana Rosulje kada ste izašli na nju, sjećam se onih strašnih detonacija topa B1 preko kanjona, ono selo tu mu je položaj bio. Sjećam se onih snježnih noći kada se zima u kosti uvlačila, a vaši pretrčavali u bijelim uniformama od drveta do drveta, i kada su vijali kao vukovi. Mislim da je vrijeme bio veći saveznik vama no nama. Da si bio tada gore sve bi ti bilo jasnije.

Složenost po datumima, dozvoljavam pravopisne greške. To je normalno i nije sramota pogriješiti kada si nekad znao pisati na koljenu uz tuntulu( fildžan ulja sa fitiljom ) Ali nisam nikad napisao da sam bio na dva mjesta u isto vrijeme, to su nebuloze to ne može biti ni u crtanim filmovima. Koliko puta nisam znao koji je dan, datum ili koliko je sati. Ko je o tome mnogo brinuo.

Tvoje pisanje oko RU ( Radio uređaja ) Ima" jo" jedan minus ko kuca. Upoređuješ RU 2/2k sa RU 12. Daj živ ti bio, pa to su dva sasvim različita uređaja, koji se razlikuju u opisu, TT podacima, rukovanju i frekventnom opsegu. Namjena im je ista. Koliko ja poznajem sistem veze, a bio sam aktivno vojno lice u JNA, mislim da je RU 2/2k najsličnija RU 2/1. Torbe za nošenje su im iste, izvori napajanja, antene, opis rukovanje, MTK-a dopunjavanje sa kurblom, sve je isto... Kakav samar k'o u garonje kakvi bakrači.

A sada o momku koji nije imao glavu. Patolog nisam da tačno ocjenim uzrok smrti i starost mrvaca. Ja sam samo objektivno iznio svoje mišljenje. Po meni, bio je jako mlad. Ruksak u kojem mu je bila tegla sira i u drugoj kajmaka bio je onaj kao u lovaca sa dva džepa pozadi. I danas tvrdim da mu je glavu samo geler mogao onako odsjeći. Ako neko ko je bio gore sa vaše strane pročita ovo, moguće da se sjeti ovog detalja.

Neznam šta je kasnije bilo sa tog trupla kada se vojska povukla sa Kruševa. Evo ti gratis minus i za ovo.

Nikad nisam želio da preuveličavam stvari koje sam vidio ili situaciju niti da minimiziram nekoga. Trudim se da govorim i pišem objektivno. Sve je to iza nas i dabogda se nikada ne ponovilo. Na Kruševu sam vidio toliko groznih stvari da i dan danas imam problema sa spavanjem.

Gledao sam kako vaš tenk prelazi našu tranšeu a mi nismo imali protiv oklopa. Gledao sam kako tenkovska granata, tj. geler, odbija ruku našem borcu i kada je tenk krenuo na tranšeu gdje je on bio on je onom drugom što mu je ostala otkočio pušku i stresao rafal sebi u prsa...

Gledao sam masakr vaših vojnika kada ih je dočekao naš PAM na onoj bodljikavoj žici. Preživjeli su bježali uz onaj do prema školi a MB 60 mm je dovršavao što je ostalo od PAM-a.

Naravno, nisam mogao sve vidjeti. Ako si primjetio da Kremenjaču ne spominjem jer do nje nisam dolazio jer nije bila u mojoj zoni odgovornosti.

Kruševo je progutalo previše života na obje strane. Čak i general Krstić ga je po lošem upamtio. Izgubio je nogu dok si rekao keks.
Idi na stranu - |listaj dalje|