fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68128 - 30.03.2012 : Max Sarajevo - best (0)

22-28 jul 1993. godine


Pozdrav Valteru!

Poslednji put kada smo ovako komunicirali bilo je vezano za period od 22. do 28. jula 1993 godine. Tada sam pitao za momka ( Sandžakliju ) koji je imao 20 godina i koji je ostao ispog Golog brda. Ovdje navodiš pokušaj napada na Kotu 850 koji je bio 31. jula 1992. godine.

Pašo kojeg spominjem tada nije bio u mojoj jedinici, došao je negdje u proljeće 1993. godine. Ovaj kojeg ja poznajem moraću te demantovati nije iz Žepe.

Moram ti reći da na Žuči nikada nije bila ni jedna jedina jedinica Mudžahedina. Ovo ti odgovorno tvrdim. Oni se pojavljuju tek 1993. godine, dolaze preko teritorije koju je držao HVO i to u jeku sukoba između ARBiH I HVO-a. Kakve su to političke igre bile u pitanju mi nikada nećemo saznati. Moje mišljenje je da su oni Armiji RBiH nanijeli više štete nego koristi.

Taćno je to da smo imali neke jedinice koje se nisu mogle kontrolisati, ali to je bilo u 1992. godini kada se još uvijek radilo na ustrojstvu i discipliniranju jedinica. Pa i sam sa takvim više puta dolazio u sukob što fizički što vatreni.

Napisaću još i to da je na početku rata lako bilo biti neki opjevani komadant, a to si mogao ako u jedinici imaš muzičara, napravi pjesmu, svakako je bilo doba patritskog naboja i eto te, opjevan a da prve linije nisi ni vidio. Takve komadante i komandirčiće mogu poimenično nabrojati.

Da se vratim na taj 31. juli 1992. goine. Taj dan smo trebali izaći na Kotu 850 ali jedan od komandira koji je bio u potoku ispod kote, a to je desno od one vikendice koju smo zvali Baroševa vikendica, nije smio da krene. Prepao se! Čak je naredio svojim da ne pucaju. Znam sigurno da bi bio strijeljan da taj dan na tom mjestu tj. početnoj poziciji nije ostao bez ruke. Takav je na kraju rata nagrađen Ordenom.

Moja jedinica taj dan nije imala zarobljenih, bilo je nekoliko ranjenih, a o toj akciji ću pisati poslije.

Puno pozdrava!
Idi na stranu - |listaj dalje|