fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 68126 - 30.03.2012 : Pandiani Sarajevo - best (0)

Dijete na Žuči


Samo da pozdravim sve srpske borce iz Vogošće i Ilijaša, a posebno Vogošćanina Pravog čiji tekstovi u meni bude ponos što sam služio u VRS, doduše nakon završetka rata. Mislim da bi ozbiljno trebao da razmisli o pisanju kakve knjige na temu Žuč.

Dobro se sjećam događaja iz jula '93. koji se ovde opisuju, ali ja (na sreću) nisam bio sudionik tih borbi jer sam tada imao 16 godina. Međutim, iako sam još faktički bio dijete, to me nije sprecilo da 06. 08. 1993. godine ispred hotela "Biokovo" sjednem u vojni kamion i sa vojnicima koji su išli u smjenu dođem na Žuč, tačnije na neki proplanak ispod samih Ježeva. Odatle smo se pješke popeli i izašli na kao neku raskrsnicu šumskih puteva.

Sjećam se da se rov koji se nalazio tu u neposrednoj blizini zvao "Gandi". Sa dobrim prijateljem Markom Andrićem sam obišao kompletnu liniju "Ježevi" i "Ugorsko" i pričao sa našim borcima. Bio sam sitan tako da sam izgledao kao da mi je najviše 14 godina a na sebi sam imao donji dio plave trenerke a gore sivu duksericu.

Kada smo obišli te naše ranije utvrđene rovove, htio sam da obiđem i novu liniju, gore prema dalekovodu i koti 830, ali mi nisu dali jer nije bilo baš sigurno. Primijetio sam da je drveće bilo isječeno od granata, a ako se dobro sjećam tu je bila i jedna neeksplodirana granata velikog kalibra. Sve u svemu, bilo je to za mene nezaboravno iskustvo i veliki doživljaj.

Nakon nekih 15-ak dana ponovo sam sa vojskom došao na Žuč i obišao rovove na liniji Ugorsko. Tada su mi borci dali i da malo pucam iz automatskih pušaka i "Garonje" koji je čini mi se bio u rovu br. 13, ako se ne varam.

Još jednom pozdrav za sve pripadnike 3. sarajevske brigade od vjerovatno najmlađeg Srbina koji je tih dana bio na Žuči.
Idi na stranu - |listaj dalje|