fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 68120 - 30.03.2012 : Max Sarajevo - best (1)

RE: Diverzant na Ježevima


Nisam 100% siguran da li se radi baš o tim datumima koje si naveo, ali to je mogao da uradi samo jedan moj prijatelj koji je prije rata bio u JNA kao pomorski diverzant. Taj dan je preživio. On je bio previše hrabar čovjek, imao sam priliku da ga par puta pratim i pokrivam dok bi vršili izviđanja, a onda i u samim akcijama.

Nekada bi sa njim izašao ispred linije, mislim na onim dijelovima gdje je postojala bilo kakva mogučnost (a svi oni koji su bili na Brdu Žuč nebitno na kojoj strani znaju koliko su blizu bile linije), dopuzati do polo"aja neprijatelja. Ležati tako po nekoliko sati i čekati priliku.

Znao je da ode sam, što nije bio prvi put, vojnici koji su bili na liniji već odavno su bili navikli na te njegove izlete, zato napominjem da su datumi bitni ako se to desilo to je mogao samo on. Ako se desilo tako kako si opisao to je sigurno njegovo djelo. Jer ona sam je napravio toliko nekih djela...

Imao je on i prije takvih izleta još od Orliča, Stupa, Dogloda, Azića pa tako da me ta tvoja priča ne iznenađuje.

Ako mislimo na istog momka, rahmetli Aga je poginuo 19. februara 1993. godine. Bio je zamjenik komadanta bataljona, a noć prije njegove pogibije smo sjedili i gledali po karti koji bi nam pravci napada ujutro bili najpovoljniji.

Tu noć su mene i moju ekipu negdje oko tri sata ujutro poslali na dio linije prema Šabanovoj kući. Imali smo zadatak da odradimo lažni napad iz tog pravca prema Mujkiča brdu, a da glavni pravac napada koji je bio prema Rajlovačkoj petlji vodi Rahmetli Aga.

Desilo se da je poginuo od granate jer sam poslije saznao da je od komande dobio naređenje da kao komadant operacije ne može biti u prvim redovima.

Prvi put nije bio među jurišnom ekipom, prvi put i prva akcija u kojoj je ostao na komandnom mjestu i tu ga je našla njegova granata.

Kada je umirao poslćednje riječi su mu bile:

  • "Recite Ibri da nema više Age!"

    Inače, Ibro Dervišević je bio zastavnik JNA, koji je koji je kao tenkista učesvovao u napadu na Vukovar.

    Nadam se da sam uspio odgovoriti.
    Pozdrav!
  • Idi na stranu - |listaj dalje|