fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 68115 - 30.03.2012 : Max Sarajevo - best (1)

Fotografije sa Žuči


Žvo i objašnjenja za slike:

Prva fotografija je na Golom brdu i to je nekadašnji najistureniji rov Armije BiH, koji smo mi zvali Četvorka. Na ovom mjestu sam proveo dosta dana i noči. Nalazio se na samoj livadi na Golom brdu. U lijevom dijelu se vidi dio Kote 830, a desno je livada koja se proteže prema Koti 850. Tenk se zaglavio na nekih tridesetak metara ispred i to malo sa lijeve starne.

Sječam se da su mi iz komande zabranili da koristim periskop jer svaki puta kada bi podigao periskop neko od vaših bi ga prepolovio. Eto, koliko smo bili blizu! Znaju to dobro momci koji su bili nasuprot nas na svega nekoliko metara. Pogotovo se dobro pokazala ona vaša M84, koja je gledajuči sa moje strane nalazila desno od ovog rova. Ponekad bi me nervirala, a ponekad mi pravila društvo. Kada bi na liniji bilo dosadno ja bi uvijek podigao nesto kao da virim, a ona bi zapucala.

Na tom rovu sam izmislio i jedan ritual, a vezan je za ono kada bi došli novi momci i to po prvi put na liniju. Eto, da se u gradu bar mogu pohvaliti kako su bili na Žuči tj. "Brdu smrti". Mene bi dopao taj zadatak da ih provedem i upoznam sa linjom. Kada bismo došli do Četvorke ja bi im govrio kako je taj rov najsigurniji na cijeloj linji fronta. Oni bi odmah počeli da se svađaju ko će tu da ostane. Kada bi se ipak dogovorili, ja bi podizao drvo preko tranšeje a onaj vaš bi rafalom po njemu. Novi momci bi odmah tražili smjenu ili drugi rov. Meni je to bilo smiješno.

Istu stvar bih redovno ponavljao kada bi mi javili da je neko iz komande sakupio hrabrost i krenuo u obilazak moje čete na tom dijelu linije. Interesantno, ali ova fora je uvijek prolazila. Hahahahaha.

Druga fotografija je dio Mujkića brda/Ježeva i taj dio smo mi držali do početka Operacije "Prsten". U jednom dijelu fotografije se vidi dalekovodni stub, a i šumski put kada se sa Mujkića brda ili Ježeva ide prama Golom brdu. Lijevo se vidi dio puta koji se spušta dole prema Šabanovoj kući i dalje dole prema Glavici i Ugorskom. Gledajuči fotografiju lijevo od dalekovoda su obronci kote 830.

Na svega par metara, kada bi se okrenuli za 180 stepeni, tj. iza leđa autora fotografije prema Ježevima, su bili naši rovovi i tu je poginuo jedan moj blizak saradnik i prijatelj. Nažalost vidio sam kako gine i tu sliku pogibije ne mogu izbaciti iz sjećanja. Pale su dvije granate u razmaku od par sekundi. Prva ga je ranila i kada smo pokušali da mu priđemo i pružimo mu prvu pomoć pala je i druga koja ga je ubila. Bio je komandir izviđačko diverzantske ćete. Iskreno rečeno, ova fotografija me je žestoko potresla.

Treča fotografija koja u desnom dijelu na drvetu ima crvenu tablu sa oznakom "mine" je u produžetku i nalazi se sa lijeve strane puta tj. kada se putem iz pravca Mujkića brda ili Ježevima nastavi ići prema Golom brdu, a dalekovod sa prethodne slike nam ostaje iza leđa na nekih par metara. U vrhu se vide obronci Kote 830, krećući se putem prema naprijed poslije nekih 200 metara se izlazi na Golo brdo.

Nadam se da sam bar malo uspio da pojasnim fotografije, ako neko misli da griješim lično ću otići gore i napraviti iste.

Puno pozdrava!
Idi na stranu - |listaj dalje|