fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 68114 - 30.03.2012 : VALTER - best (0)

Akcija na Žuči


Pozdrav za Max-a,

mene interesuje taj tvoj borac Pašo koji je mogao imati oko 24 godine kada se ovo dešavalo, bio je rodom iz Žepe, a živio je a i sad je iznad Buća potoka?

Ako si toga dana u julu 1992. godine bio na Žuči onda bi mogao da se sjećaš vaše akcije iznad kote 850. Oko dva sata popodne akciju su izvršili, po našim procjenama mudžahedini. Većina boraca je otišla po ručak tako da su na liniji ostala samo četiri borca. Jednog našeg borca su ubili a drugog živog zarobili. To su bili ljudi preko 50 godina.

Ja sam u tom trenutku bio nešto niže, možda nekih 100 metara, na liniji prema Ugorskom, tj. sa one strane uz koju se nije moglo popeti gore a da ne budeš viđen. Nas desetak smo se brzo organizovali i zaustavili napad. Sjećam se da sam čuo tog što su uhvatili (Ž. M.) jer su ga tukli i gonili ispred sebe.

U toj borbi smo imali i jednog poginulog. Odmah pored mene je pogođen tompsonovim metkom u glavu B. R. Prije nego što nam je došlo pojačenje oni su se povukli, mada su prije toga pokušali da nam dođu iza leđa tj. da se popnu uz tu stranu ali u tome nisu uspjeli. Na tom mjestu su im ostala dva borca.

Nama je došlo pojačanje, Penini borci i Borina jedinica, ali sve je već bilo gotovo. Čulo se samo sporadično puškaranje.

U toj borbi se desio i jedan nesretan slučaj. Poginuo je jedan Penin borac, koga smo zvali Zajko. Naime, on je imao bacač bombi koji se stavlja na automatsku pušku. Međutim, bomba koju je tom prilikom htio ispaliti nije mogla da uđe u bacač i on je spustio pored sebe iako je iz nje već izvukao osigurač. Kada je shavatio šta je uradio samo nas je pogledao a bilo nas je tu desetak, a onda je legao na bombu da bi spasio nasše živote. Bomba ga je bukvalno raznjela ali niko drugi nije bio povrijeđen, samo je jednog našeg borca, P. M., po licu zakačio jedan mali geler.

Zajko je tom prilikom mnogima od nas koji smo bili tu spasio život tako što je sebe žrtvovao.

Zarobljeni borac je bio tetak od V. J. koji je bio i ostao u dobrim odnosima sa ćelom Bajramovićem, Jukom i ostalim sarajevskim kriminalcima. Znam da je vec sutradan bio u Sarajevu kod Ćele u Centralnom zatvoru i pokušavao naći tetka ali ga po mojim saznanjima nikad nisu našli jer navodno ta grupa koja ga je zarobila nije bila ni pod čijom komandom.
Idi na stranu - |listaj dalje|