fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bosna_komentari - 68075 - 28.03.2012 : Max Sarajevo - best (1)

O današnjim vremenima


Pozdrav vama g-dine Tomić,

Treba mi informacija da li ste dobili one mailove i slike koje sam Vam poslao? Pitam iz razloga da li da pošaljem još ponešto, ne dobijam odgovor.

Zamolio bih Vas da u mojim tekstovima u kojim sam pisao i u narednim koje ću pisati umjesto riječi četnik ubacite VRS, ne iz razloga što sam na Vašoj stranici pa se sada nekoga bojim, ili da nekome ližem guzicu. Ne, nisam ja takav tip. Ovo radim zbog mlađih pokoljena da bar njih ne dijelimo i ne trujemo. Nisu oni krivi za ono što smo mi stariji glupani sebi dozvolili i nažalost preživjeli.

Svoju djecu učim da poštuju, nisam zadojen nacionalizmom, samo sam rođen i živim u takvom vremenu gdje se politički poeni dobijaju na tu kartu, a narod glup pa i dalje nasjeda.

Ja sam za tezu da svako zna svoje ali i da poštuje tuđe. Ovo pišem kao čovjek koji je toliko puta bio blizu smrti, gledao je u oči, borio se za neke ideale, a da ni dan danas ne znam čije.

Dobro znate da smo svi mi koji smo iznijeli teret rata sada na rubu opstanka. Nažalost samo naše porodice ispaštaju traume koje smo preživjeli. Nisu oni krivi! Samo su se našli u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

Cilj mi je da poslije svega odem iz Bosne. I nikada se ne bih vratio, pa čak ni kada umrem jer mi smo generacija koja je nažalost umrla onda kada je umrla i Jugoslavija.

Dozvoli smo sebi da se unazadimo, da se međusobno ubijamo i mrzimo a da drugi prosperiraj. Ovdje, prije svega, mislim na zemlje EU. Koliko su samo Mađari, Poljaci, Česi, Bugari i Rumuni bili iza nas! Često se sjetim prijeratnih odlazaka u Suboticu po njihovu robe, koju smo dobijali za Vegetu i slične stvari.

Možda griješim, ali bar ja tako mislim.

Ovo ne morate objaviti.

Puno pozdrava!

Max,

ovo tvoje "ne morate" sam protumačio da mogu ako hoću, a ukoliko ipak nećeš, javi mi i ja ću ovaj tekst izbrisati.

Kao prvo, ja sam neke slike dobio i već sam ti odgovorio na jedan tvoj email. Slike nisam objavio jer sam ovih dana jako zauzet sa privatnim obavezama, pa nisam stigao ni da pročitam sve poruke. Kao što vidiš imam i dosta obaveza na ovim stranicama, stalno se piše i ja moram da objavljujem tekstove bar dva puta dnevno.

Što se ispravke tekstova tiče, uradiću onako kako si tražio, mada meni uopšte ne smeta kada me neko naziva "četnik". Malo zbog toga što čovjek ogugla na "uvrede", a više zbog toga što što su u srpskoj istoriji četnici bili najžešći borci za slobodu, što je nešto dobro.

Svaka čast za tvoje tekstove! Kada ih čitam, sve mi se čini da sam ih lično ja pisao: iskreno, od srca, bez političke obojenosti...

Da su uoči rata u Bosni ljudi razmišljali kao što ti razmišljaš, vjerovatno bismo mi još uvijek imali stvari ( poput vegete i žvakaćih guma) koje bi Mađari kupovali od nas!
Idi na stranu - |listaj dalje|