fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 68071 - 28.03.2012 : Ami Muratov Sarajevo - best (0)

100% se slažem


Možda ste me pogršno shvatili, ja samo kažem da treba gledati na cijelokupne istorijske činjenice, bez obzira na sve a ne samo uzimati dijelove. Zato Vam kažem da je ovog čovjeka "milina" slušati. Nićta od ovoga ne sporim zato sam Vas i zamolio da postavite ove dijelove njegovog predavanja iz Kaknja, gdje sam lično bio. Ništa nema da se doda niti oduzme ovom govoru. Ako ste uistnu i Vi kao on onda smo zaista bogat narod i uistinu Vama i prof. Besimu S. veliko hvala. Sa poštovanjem i do slijedećeg čitanja.

Ami,

ja samo mogu reći sledeće: Da su svi muslimani razmišljali kao Besim (svog bivšeg kolegu neću da persiram jer je Alija rekao da se muslimani ne persiraju) ja sam siguran da do rata ne bi došlo i sada bismo imali jednu zdravu i mnogo prosperitetniju državu.

Nemoj pomisliti da degradiram Besimove stavove, ali ja se sa njim ne slažem oko nekoliko stvari.

Besim citira Načertanije Ilije Garašanina gdje stoji:

"U Bosni žive Bošnjaci tri vere: islamske, pravoslavne i katolčke."

Ono što Besim Spahić ne pominje jeste da je Načertanije napisao ministar unutrašnjih dela Srbije, Ilija Garašanin (1812-1874) a napisano je za kneza Aleksandra Karađorđevića (1842-1858).

Ovaj dokument je bio tajni "program spoljašnje i nacionalne politike Srbije" e zasnivala na pripremanju stanovništva na našim prostorima na sjedinjenje sa Srbijom. Prema Garašaninu, Srbija polaže "sveto pravo istoričesko" na ove zemlje, koje se temelji na Dušanovom srpskom carstvu iz 14. veka.

Načertanije je prvi put u cjelosti objavljeno tek 1906. godine.

Prvi zaključak: Načertanije je napisao političar, a ne istoričar. Ovaj dokument je imao političku namjenu!

Dalje, treba da znaš da je "glavna moda" 19. vijeka bila stvaranje nacija. Zašto? Zbog toga što je većina Evrope bila podjeljena u pet carevina koje su se nalazile na tim prostorima: Rusko, Austro-ugarsko, Njemačko, Francusko i Englesko carstvo. Svako od tih carstava obuhvatalo po nekoliko naroda. Primjera radi, u Austrougarskom carstvu su živjela dva dominantna naroda (Austrijanaci i Mađari) koja su imali sva prava, dok su svi ostali narodi bili potpuno zapostavljeni. Izvjesne populacije iz okvira ove imperije, npr. muslimani, su čak masovno protjerivani pa je tako došlo i do njihovog naseljavanja u Cazinsku krajinu.

Ovo pišem zbog toga što hoću da shvatiš da kada Garašanin piše da u "Bosni žive Bošnjaci tri vere on pod pojmom "Bošnjaci" podrazumjeva "Bošnjački nacion" tj. "Bosansku naciju".

Nadam se da ti je jasno da narod ne nastaje tako što ga političari zatvore u državne torove. Svaki narod ima svoj jezik, pismo, tradiciju, istoriju, a kako i sam Besim Spahić reče, muslimani i Hrvati sve ovo dijele sa Srbima.

Prije tridesetak godina u našim udžbenicima je pisalo: "U Jugoslaviji žive Jugosloveni tri vjere: islamske, pravoslavne i katolčke."

Koliko je meni poznato, na Balkanu nema više Jugoslovena. Ukoliko ovo shvatiš, biće ti jasno da ni u Bosni više nema više Bošnjaka! Međutim, u Bosni postoji jedna druga etnička skupina, muslimani, koji pokušavaju da samo za sebe prisvoje termin "Bošnjaci" i da na taj način naprave najveću prevaru 20. vijeka. Oni pokušavaju da prekroje istoriju!

Nadam se da si do sada shvatio da je Grašanin pod pojmom "Bošnjaci" podrazumjevao oba naroda koja su u to vrijeme živjela na prostorima današnje Bosne (Srbe i Hrvate) kao i jednu etničku grupaciju koja je nastala od pripadnika ova dva naroda tako što je primila Islam.

Da se razumjemo, niko vama ne brani da budete narod, mada čak i Meša Selimović zapisao da ste previše mali za to. Ja lično nemam problema da vas prihvatim kao narod ako vas to zaista čini srećnim. Međutim, za Boga miloga, izaberite neko prikladno ime i ne pokušavajte da prekrajate istoriju!
Idi na stranu - |listaj dalje|