fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

srebrenica - 68062 - 28.03.2012 : Crni Orao - best (0)

Istina koja treba da se zna


Poštovani Željko,

nisam siguran da su posjetioci ove stranice upoznati sa izjavom prestavnika UN-a u Bosni, pa bi bilo dobro, ako si voljan, da to postaviš na ovu stranicu:

Al' vam ga spraši gos'n Jasuši Akaši ili.. . ni po B..

Ko se seća omalenog, ali opet visokog predstavnika UN-a Jasušija Akašija? Večito nasmejanog čikicu sa cvikerima na vrh nosa. Ovih dana je zbog intervjua dobro uznemirio bošnjačke političare. Čak toliko da ga nazivaju "personom non grata" u zvaničnoj prepisci sa UN-om. Šta je to rekao ovaj penzionisani službenik UN-a? Ukratko: izrekao je čak 5 zabranjenih teza:

 1. Zaštićene zone bile su baze za odmor bosanskih vojnika
 2. U Srebrenici su bili naoružani bosanski vojnici.
 3. Nisam navijao za Srbe, bio sam nepristrastan.
 4. Amerikanci su stalno tražili da se odobri bombardovanje.
 5. Izveštaj o Markalama, u kome ekspertska međunarodna komisija ne može da utvrdi da li su bosanski muslimani ili bosanski Srbi gađali pijacu, sve vreme je dostupan Haškom tribunalu "Jedini merodavni izveštaj o tome ko su krivci za pogibiju 68 nedužnih civila na pijaci Markale sve vreme je dostupan Haškom tribunalu, i to u Ujedinjenim nacijama, koje su osnovale sud za bivšu Jugoslaviju. Krivica za ovu tragediju ne može se stvaljivati na vojsku bosanskih Srba."


To kaže Jasuši Akaši, visoki izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan u periodu od januara 1994. do novembra 1995, vremenu u kome je prisustvovao nekim od svetski najdramatičnijih i najkrvavijih događaja druge polovine 20. veka.

Akaši je preksinoć u dužem razgovoru za "Politiku" razjasnio neke detalje tragedije na Markalama 5. februara 1994, detaljnije nego što je prethodno učinio na konferenciji u Miločeru. Pozvao se na ekspertski izveštaj o tom dramatičnom događaju, posle kojeg je na bosanske Srbe bačena ljaga koja ni danas nije sprana.

 • "Da li je bilo pritisaka da se Srbi okrive i pre nalaza komisije, što su učinili svi strani mediji?"

 • "Na nas nisu uticali takvi pritisci. Imenovao sam ekspertsku međunarodnu komisiju, od kojih je dvoje došlo iz islamskih zemalja, a drugo dvoje iz zemalja koje su Srbi smatrali prijateljskim. Na čelu eksperata bio je Kanađanin. Pre nego što je pogodio pijacu, projektil je udario o krov jedne prodavnice, pa su eksperti mogli samo da ustanove ugao čiji je špic bio na Markalama a koji se širio. U tom trouglu su bile i srpske i muslimanske snage. Zaključak ekspertske komisije jeste da je bomba mogla da dođe sa bilo koje od ove dve strane. To je jedini merodavni nalaz zasnovan na naučnoj bazi."

 • "Da li to znači da su, sa vašeg stanovišta, zapadne sile bile pristrasne?"

 • "Ne bih to mogao da kažem za Francuze i Engleze, koji su imali brojne trupe na terenu. Francuzi su imali 6. 000 vojnika u okviru "plavih šlemova", u ovoj najvećoj mirovnoj operaciji u istoriji UN. Amerikanci su imali samo avione NATO-a, i stalno su insistirali da počnu sa bombardovanjem. Prvo se govorilo da će bombardovati onu stranu koja prekrši dogovor o prekidu vatre. Kasnije je ova doktrina preokrenuta i počeli su da govore: Hajde da bombardujemo Srbe. Protivio sam se kada sam bio u pregovorima sa njima i kada su pregovori davali rezultate. Ali Madlen Olbrajt to nije razumela i počeli su pritisci iz Vašingtona da se Srbi bombarduju."

 • "U američkoj štampi optuživali su vas što niste sprečili tragediju u Srebrenici?"

 • "Srebrenica, ko je mogao da spreči Srebrenicu? Kad je počeo Mladićev napad na Srebrenicu tamo su bile stacionirane muslimanske trupe. Njihov komandant je nekoliko meseci pre napada otišao u Sarajevo i nije se vratio."

 • "Kako je bilo moguće da se desi Srebrenica, mo"ete li vi to da objasnite?"

 • "Možda je Ratko Mladić hteo da se osveti za prethodne teške napade i gubitke. Možda i nije planirao pravu ofanzivu, ali je shvatio da nema otpora. Možda je tek tada odlučio da pregazi Srebrenicu. Tu su bili holandski vojnici pod "plavim šlemovima". Ostali su bez zaliha u hrani i municiji. Nisu bili u stanju da se suprotstave napadu. Čim je vojni komandant Unprofora tražio podršku NATO-a iz vazduha, za deset minuta sam se sa tim složio i avioni NATO-a su počeli da gađaju vojsku bosanskih Srba koja je napredovala ka Srebrenici.

 • "I tada vas je zvao ministar odbrane Holandije, zašto?"

 • "Da mi kaže da su holandske trupe toliko blizu vojsci bosanskih Srba, da će njihovi životi biti ugroženi. Tražio je da prestane bombardovanje, i ja sam obavestio NATO. Tako je bombardovanje obustavljeno. Ali ne verujem da bi, i da je nastavljeno, to napravilo bilo kakvu razliku."

 • "To je bila zaštićena, sigurna zona?"

 • "Da, ali zaštićene zone u Bosni nisu bile demilitarizovane, kao što su to nalagala pravila. U početku, Srebrenica je bila demilitarizovana, ali bosanske trupe su se vratile. Tako da su sve zaštićene zone, ne samo Srebrenica, postale baze za trupe bosanskih muslimana koje su se tu odmarale i reorganizovale. Tu im je stizalo oružje sa obližnjih aerodroma."

 • "Za"to niste reagovali?"

 • "Generalni sekretar UN tražio je, bazirajući se na našem izveštaju sa terena, da se zone demilitarizuju, a za to nam je bilo potrebno dodatnih 40. 000 "plavih šlemova". Savet bezbednosti to nije odobrio. Nikad nismo imali vojnu snagu da zaštitimo sigurne zone. Niti su se znale granice sigurne zone. Gde ona počinje i gde se završava."
 • Idi na stranu - |listaj dalje|