fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

poturice - 68051 - 27.03.2012 : Adila Fajic Hum, Mostar - best (0)

Zašto poturice?


Dobro opisan raspored muslimanskog stanovništva u Bosni, kao i raseljavanje iz susjednih država, nedostaje Hercegovina. U tekstu se jasno kaže da je muslimansko stanovništvo srednje Bosne skoro 100% autohtono, da je proces islamizacije tekao sporo, znači nije vršen pod prislom Osmanlijskog carsva, zašto onda nazivati muslimane Poturicama? Zašto ih ne nazivati onako kako oni sami sebe nazivaju-muslimani, Bošnjani, Bosanci ili Bošnjaci. To bi bilo elementarno pravo jednog naroda i elementarna pristojnost.

Nije mi jasno ni zašto su muslimani Srbije pobijeni ili protjerani u vrijeme stvaranja nacionalnih država ni zašto je mržnja prema okupatoru-osmanskom carstvu prenesena na muslimane, oni su bili svoji na svome nisu ništa okupirali. Ako su prije nekoliko vijekova Osmanlije od naroda ubirali poreze danas to rade nacionalne države, ako se radilo za nadnicu kod age danas se radi za nadnicu kod nekog drugog gazde. Nije se ništa baš mnogo promjenilo.

Bošnjaci BiH i iz ostalih država koji se tako osjećaju jesu Bošnjaci jer to hoće, imaju pravo na samoodređenje, ali im to politički sistem do prije nekolko godina nije dozvoljavao. Sada kad su se izborili za to pravo vjerujem da su se stvorili uslovi, ili će se u dogledno vrijeme stvoriti, iako sa zakašnjenjem od jednog stoljeća za ostalim narodima Balkana, osnuju svoju nacionalnu državu u granicama BiH ili drugačije ako se dogovori razmjena teritorija.

Adila,

Riječ "poturica" u srpskom jeziku označava pripadnika bilo kojeg naroda ( srpskog, bugarskog, grčkog, mađarskog, rumunskog...) koji je pod uticajem Turaka prešao na Islam. Pojam je izveden od riječi "Turčin" i označava da vi niste pravi Turci, tj. da njima niste ravni.

U srpskom jeziku postoji na stotine riječi koje su iskovane na isti način i uvijek označavaju nešto što je "ispod" ili "nečemu nije ravno": krajevi - potkrajevi, gajevi - podgajevi, stanar - podstanar, zemni - podzemni, rezati - podrezati, muka - podmukao...

Prema tome kada govorim o pripadnicima svih nacija u Evropi, Aziji i Africi koji su primili Islam pod uticajem Turaka jedina ispravna riječ u srpskom jeziku je "poturica".

Pitaš me zašto vas ne nazivamo "muslimani". Pa vi jeste muslimani, niko vam to ne osporava: idete u džamiju, molite se Alahu, ne jedete slaninu i ne pijete rakiju... Međutim, musliman je mnogo širi pojam od naroda ili nacije. Primjera radi, Italijani su katolici ali njih niko ne zove "katolici" jer su to i Hrvati, Meksikanci, Francuzi, Poljaci i mnogi drugi narodi. Isto važi i za pravoslavce: u ovu vjersku grupaciju spadaju i Rusi, Srbi, Etiopljani, Bjelorusi, kao i značajan procenat Rumuna, Ukrajinaca i pripadnici dsetine drugih naroda i nacija.

Kod vas u Bosni se veoma često čuje fraza "Mi muslimani". Apsurdno je što vi to kažete kada mislite samo na pripadnike Slovena koji su prevedeni na Islam, a nikada u kontekstu jedne široke religijske populaciju od nekih 1.6 milijardi stanovnika ili 23% stanovništva na Zemlji. Da pogrešno koristite ovu riječ, najbolje je objasnio Emir Kusturica, mnogo prije nego što je izbio rat u Bosni. Da se ja pitam, ja bih vam zabranio da upotrebljavate ovu riječ sve dok ne naučite njeno pravo značenje.

Riječ "Bosanac" bi trebalo da označava pripadnika jedne nacije. U tu naciju bi trebali da dobrovoljno uđu sve etničke grupacije na području Bosne i Hercegovine: Srbi, Hrvati i bosanski muslimani. Zbog toga bi pravilan naziv za tu naciju trebao da bude "Bosno-hercegovanac".

Za tvoju informaciju, nacija je politička tvorevina nastala u glavama imperatora i careve koji su pokušavali da od više naroda njihove imperije naprave jednu homogenu cjelinu. Tako je, na primjer, švajcarska nacija napravljena od Nijemaca i Francuza a belgijanska nacija od Francuza i Flamanaca.

Koncept nacije nikada nije dao neke dobre rezultate te je stvaranje nacija u 19. vijeku dovodilo i do masovnih etničkih čišćenja. Tako je Austrougarska protjerala muslimane iz Austrije i Mađarske i naselila ih u Cazinsku krajinu. Karađorđe i njegovi ustanici su protjerali muslimane iz Srbije: većina je otišla u Tursku, a dobar dio njih je završio u Srebrenici i Bijeljini.

Kao što vidiš, nacija je stvarana sa namjerom da se stanovništvo unutar granica jedne političke tvorevine poistovjeti sa državom i izgubi osjećaj za svoju etničku pripadnost. Mali je broj država koje su uspjele da naprave čvrstu naciju. Većina njih, i nakon gotovo 200 godina još uvijek ima problema da njeni podanici odbijaju da se identifikuju sa nacijom.

Zbog toga sam više nego ubjeđen da je stvaranje bosanske nacije na Balkanu, u 21. vijeku, biti uzaludan i nemoguć posao. Samo bi idiot mogao povjerovati da je to moguće!

Tvoji iskazi da je stanovništvo "srednje Bosne skoro 100% autohtono" i da proces islamizacije "nije vršen pod prislom Osmanlijskog carsva" su najveće gluposti koje sam čuo u zadnjih godinu dana. Molim te, nemoj pomisliti da te vrijeđam, jer mi to ne pada na pamet. Međutim, treba da shvatiš da ni jedan narod nije čist i da u svakom od nas ima gena od bar stotinjak naroda. Primjera radi, samo 1% muslimana ima bar jedan turski gen, uglavnom se tu radi o slovenskim genima. Izuzetak čine muslimana u Cazinskoj krajini koji su poturčeni Mađari, Nijemci i još neki drugi narodi.

Nemate vi nikakve veze sa Ilirima, tj. Bogumilima, od kojih neki laici tvrde da ste nastali. Srbi u Timočkoj krajini imaju više ilirskih gena nego sve poturice širom Evrope! Ovo je zbog toga što su Iliri sa prostora današnje Bosne bili protjerani od strane Kelta, koji su se (primjera radi) naselili na područje Srebrenice i tamo dovodili Sase (još jedan narod sa područja današnje Švajcarske) da za njih kopaju rudu. Zbog toga muslimani sa područja Srebrenice i nisu čisti Sloveni jer imaju i dosta gena od naroda sa područja Švajcarske.

Naravno, ponajviše vas ima srpsko porijeklo. Mnogi od vas su to dokazali, a do 1941. godine ogromna većina muslimanske populacije sa prostora Balkana je tačno znala ko su njihovi srpski preci. Primjera radi, svaki prvačić će, koristeći zdravu logiku, znati kako se zvao daleki predak muslimanske porodice Branković iz Rogatice.

Postoje i obrnuti slučajevi: porodica Fatić iz Živinica je jedna srpska porodica, koja je svoje prezime dobila po jednoj babi Fati koja je odlučila da se vrati vjeri svojih pradjedova. Dosta je Hrvata iz Centralne Bosne primilo Islam, a dosta je i Srba koji su prešli na katoličanstvo. Za primjer navodim kompletno stanovništvo sa Konavla, koje je sve do 1941. godine slavilo krsnu slavu.

Velika je zabluda vjerovati da se prevođenje u drugu vjeru dešavalo bez prisile, tj. dobrovoljno. Naprotiv, religija je nekada igrala mnogo važniju ulogu u svijesti ljudi i trebalo im je mnogo više razloga da istu promjene. Zbog toga, možemo jedino da govorimo o iznuđivanju tj. prisilnom prevođenju na Islam, a nikako dobrovoljnom. Prelazak na Islam se iznuđivao poreskim olakšicama u godinama velike gladi, ili pak iz ljubavi - poturice nisu morale da agama daju "pravo prve bračne noći". Koliko se sjećam, ni jedna moderna evropska država nema ovu vrstu poreza. Konačno, ne znam da li ti je poznato da kadije lopovima opraštali grijehe ukoliko prihvate Islam.

Neke porodice su prihvatale Islam po dogovoru: otac bi nastavio ići u crkvu, a sin bi počeo ići džamiju. U istoriji je zabilježen primjer porodice Karišik, gdje je zbog izvjesnih ustupaka jedan sin prihvatio islam a drugi ostao pravoslavac. Uradili su to da bi preživjeli u tim teškim vremenima, čvrsto vjerujući da će se jednog dana ponovo vratiti na svoju "staru vjeru". Međutim, nekoliko generacija kasnije stvari su se promjenile pa sada imamo Karišika i Srba i muslimana.

Eto, toliko za ovaj put! Mišljenja sam da nije loše pitati kada nešto ne znaš, a meni je bilo pravo zadovoljstvo ako sam ti pojasnio bar nekoliko stvari. Kažem "zadovoljstvo" zbog toga što osjećam da u tvom pitanju nema ništa zlonamjerno.

Srdačan pozdrav,
Željko Tomić
Idi na stranu - |listaj dalje|