fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

luna - 67976 - 25.03.2012 : Luna - best (0)

Da se naši pali saborci ne zaborave!


Pozdrav za tebe koji se predstavljaš kao 0069! Još uvijek nisam skontao o kome se tačno radi, ali vidim da je to neko sa kim sam direktno učestvovao u akcijama. Pozivam te da pišeš o ratnim detaljima i situacijama koje su interesantne, a kojih se pouzdano sjećaš, da bi bile što tačnije.

Ti znaš koliko je momaka, boraca bilo u Specijalnoj jedinici MUP-a Republike Srpske, koji su junački ratovali. Malo se piše o tome, a i niko iz tadašnje komande specijalne jedinice ne pokušava da pravi neko udruženje veterana Specijalne. Šteta! Tim se treba pozabaviti i nedavno sam bio na proslavi dana Specijalnog odreda iz Šekovića. Bilo je jako mnogo pripadnika odreda a i gostiju iz drugih jedinica. Tada smo i razgovarali o tome da se organizuje "Dan Specijalne brigade" i da to bude 4 april, dan kad se Specijalna MUP-a BiH podijelila i to je u stvari dan kad je formiran srpski MUP na Vracama. Bilo bi lijepo da delegacija specijalne ode na grobove Lizdeka i Pupića koji su sahranjeni iznad Mokrog i da se položi cvijeće na njihove grobove, te da se pozovu porodice poginulih pripadnika i da se makar porazgovara o njihovom statusu, pa ako im se može i pomoći, to bi bilo dobro. Šteta da jedna takva jedinica nema svoj dan koji obilježava a imaju ga sve ostale jedinice. Mislim da bi i rukovodstvo MUP-a, sadašnje, nakon jednog takvog organizovanja proslave, bilo prinuđeno da prihvati istoriju i podrži organizatore u daljem obilježavanju dana Brigade.

Evo, neka se oni koji čitaju ovakve stranice, a bili su pripadnici naše jedinice, izjasne o tome, pa možda to bude i neka pokretačka snaga.

Napominjem da će to ići teško, jer oni koji su bili na čelu jedinice, sada ne pokazuju baš neku zavidnu hrabrost, i čak su na mene, o tome sam već pisao, preko mog kuma vršili pritisak da prestanem pisati o borbama koje je ta jedinica vodila. Ja znam da nema nikakve prijetnje zbog pisanja, jer jedinica nikada nije učestvovala ni u kakvim zločinima, već samo u junačkom spašavanju našeg naroda.

Ipak, zato što se neki plaše da im se na ovim stranicama spomene ime, oprezan sam prilikom pisanja i izbjegavam da spominjem mnogo imena da se neko ne bi naljutio. Zato, Momčilo, nisam ni naveo sa kim je pokojni Slavko krenuo u akciju i ko je komandovao tada. Najbolji način da se ne zaborave ljudi poput Slavka je da se piše ovako i da se podsjećamo nekih situacija i nakon ovoliko vremena od završetka ratu. Mi smo se okrenuli sadašnjem životu i problemima, ali nisu naši drugovi koji su uzalud dali živote da mi sada ne smijemo da ih ni pomenemo. Ja se lično ne plašim da opišem bilo koju borbenu ili policijsku akciju u kojoj sam učestvovao, jer mislim da je svaka bila u skladu sa pravilima ratovanja.
Idi na stranu - |listaj dalje|