fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 67928 - 23.03.2012 : Max Sarajevo - best (0)

O padu kote 830


Pozdrav za Lunu, Vogošćanina Pravog i Valtera!

Luna, hvala ti za ono što si napisao za pokojnog Slavka. Ako želiš mogu ti poslati spisak tvoje kompletne specijalne jedinice MUP-a, dosta poznatih imena, a velik broj i onih šminkera koji su prodefilovali kroz nju, znaš to bolje od mene.

Za Vogošćanina i Valtera ću poslati jednu sliku, pogled sa Kote 850 na Golo brdo i tenk u tranšeji da se bar malo prisjetimo tih dana.

Tačan je podatak da smo tih dana u mjesecu julu 1993. godine, pogotovo u periodu druge etape operacije od 21 jula, imali velike gubitke, ali kako sam već naveo veliki broj ljudi koncentrisan na tako malom prostoru bio je laka meta za ono silno granatiranje, konkretno za period artiljerijske pripreme koji je trajao od 6 sati ujutro do 12 sati poslijepodne lično sam vidio, a neke momke lično i sam nosio. Imali smo 22 poginula za samo šest sati granatiranja, dosta ranjenih i to sve od granata.

U samo nekoliko dana imali smo preko 200 ranjenih što teže što lakše. Tačno je i da smo Žuč zvali "Brdo smrti" jer ono je uistinu i bilo bez obzira kojim formacijama pripadas (VRS ili ARBiH).

Kota 830 nije pala tih prvih dana pala je poslije, ali je tačno da su pali dijelovi linije koji su bili malo ispod nje tačnije onaj dio oko dalekovoda koji se nalazi na Mujkića brdu ili Koti 772.

Za pad Glavice i dijela prema Šabanovoj kući tačan je podatak da sam sa svojom interventnom grupom došao na lice mjesta, kada ste već bili odradili taj dio, bili smo rasporedjeni tu blizu vas i nismo se htjeli javiti, pratili smo dešavanja, par momaka koji su bili dobri sa tromblonima sam rasporedio gore visočije i oni su preko nas pucali tromblone, znate i sami kako je kada izgubiš dio linije, a u komandi nema niko ko ti može reći pravu situaciju na terenu jer malo je bilo onih koji su iz komande imali petlju biti tu na prvoj liniji. Zbog toga je moja procjena bila da vas pustimo da nam priđete bliže, a onda prsa u prsa. Zbunilo me je to kada ste se samo najednom počeli povlačiti nazad, ne znam šta je bilo u pitanju.

Ispravite me ako griješim ali mislim da ste na rukavu nosili žute trake. Ako sam nešto pogriješio, moguće je, jer ovo pišem po sjećanju. Ipak, davno je to sve bilo.

Puno pozdrava!
Idi na stranu - |listaj dalje|