fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

operacija_prsten - 67911 - 22.03.2012 : Max Sarajevo - best (0)

Poginuli muslimanski borac


Ako on u pitanju, i ako je riječ o momku koji je imao 20 godina, zvao se Murat jeste, bio je Sandžaklija. Nije se prezivao Smajilović. Nestao je na dijelu Golog brda koji ste vi zauzeli, mislim 22. ili 23. jula 1993. godine.

Po priči šupaka (tj. nazalost pripadnika onog dijela koji smo mi nazivali pičketinama i dupelizcima iz moje jedinice koji su na foru taj dan izašli na liniju ne znajući gdje idu) koji su bili sa njim i koji su ga ostavili, kasnije su pričali da je bio ranjen u noge od granate i da je ostao tamo. Druga verzija je bila da je poginuo na licu mjesta od granate, a treća da ga je pokosio rafal i da je ostao mrtav na licu mjesta.

Poginula su još dvojica bataljonaca, ali oni su izvučeni na našu stranu.

Za ove diskusije i razmjene informacija su jako bitni datumi jer se počinju mješati dešavanja sa početka jula 1993. godine i zadnjih desetak dana istog mjeseca.
Pozdrav svima!


Max u prethodnom tekstu nigdje nije napisao, niti spomenuo Orlić. Ja sam ga greškom dodao, jer sam mislio da je Vis, muslimanski naziv za Orlić. Uradio sam to iz dobre namjere i izvinjavam se za omašku.

Takođe sam dobio i sledeći komentar od Max-a:

Brdo Vis je desno iznad Smiljevića, gledajući prema srpskim linijama iznad petlje i sela Kute, lijevo od Golog brda, a sa pogledom na Rajlovac , Zabrdje i Rajlovačku petlju gledano sa strane Armije BiH. Orlić se nalazi iza Kote 850 pa mislim skoro od 800 metara do jedan kilometar udaljenosti, tako da te prilazne puteve sa Orlica Armija muslimanske BiH nije mogla koristiti jer su bili dalji, a i zbog isječene šume si bili nesigurni.


Pogled na brdo Žuc iz Sarajeva
Idi na stranu - |listaj dalje|