fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

bors - 67879 - 19.03.2012 : Malislatki Backa Palanka - best (0)

Nevolje nakon rata


Izgleda da se digla velika prašina oko novog zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca, revizija boračkog staža, penzija, boračkog dodatka....
Iskreno da kažem, ja sam i ranije očekivao da vlast počne sa ukidanjem prava navedene populacije, jer je izgleda svjetska ekonomska kriza ubrzala sasjecanje prava.

Vidim po komentarima nezadovoljni br. 67827 i 67827 da je ogorcenje veliko.

Izgleda da su samo su partizani zakonski zaštitili svoje borce, invalide i porodice poginulih. Šta me sve očekuje poslije rata i kakav će tretman vlasti biti prema nama otvorili su mi oči 1994. godine provodeci bolničke dane svojim komentarima i životnim iskustvima sledeci:

1. Deda Pero iz Srpske Crnje, prvoborac sa spomenicom - gledamo mi dnevnik, Miloševic prima preostale žive Solunce, prima dedu u šajkači i opancima, grudi mu prekrili ordeni kao da je u pancir košulji, mi svi radosni, kad deda Pera "vidite li ko ga prima" a mi svi Predsednik.

 • "A ima li on kakav orden?"
 • "Nema!"
 • "E, takvi će i vas da primaju što pušku u životu nisu vidjeli."

  Svi se smiju, ja šutim, sat vremena ne progovaram, sve mi jasno, ostali se smiju.

  Bio je u pravu deda Pero, danas političari i nama da kroje kapu. Kolika je invalidnina da nije bezobrazno velika oni će da odrede, ali i "bezobrazno mala" njima odgovara da je što manja.

  2. Doktor Šotra - pričom da je njegov otac posle rat mogao za svoju invalidninu da kupi samo 1 kg. šećera, pa je bez noge morao da radi teške fizičke poslove da prehrani porodicu.

  Ovi oko mene se samo smiju, kažu njima su obećano deset hektara šume pa će već da sjeku madru, grede i daske i da ih prodaju za marke. Eh, da je u Švajcarskoj obećano ovako nešto ja bih povjerovao. Jeste da su nam pojedini bivši ministri zagovarali švajcarski model zakon o "Borcima i ratnim vojnim invalidima" koji nije do sada bitno mjenjan, a kod nas 3-4 puta i ko zna još koliko / Švajcarska nije ratovala 400 godina, al' da njeni građani znaju šta ih očekuje ako im se desi šta loše.

  3. Major Kostadinović, pravnik - svojom pričom da sve što trebam da ostvarim povodom ranjavanja /invalidnina/ moram sam da podnesem, ništa nije po službenoj dužnosti sve je po ličnom zahtjevu. Još mi reče da sam kojim slučajem ranjen u američkoj vojsci samo bih na vrata poštar dolazio i donosio pozive za komisije, rešenja itd. Ništa ne bih morao da podnosim, šta ćeš kad je država uređena.

  Tako se ja pripremih za rvanje sa administracijom, državnom upravom, lažnim obećanjima, tapšanjima po ramenu i o svim vidljivim i nevidljivim podmetanjima državne uprave.

  I najvažnije - nema retroaktivnog ostvarivanja prava, već od dana podnošenja zahteva. Znam nekoliko njih koji su uredno čekali da država odradi svoj dio posla, ali su malo duže čekali, dok se nisu opametili i sami presavili tabak.

  Što je žalosno i u sadašnjem zakonu nema ništa po "službenoj dužnosti". A da ne govorim o lošoj koordinaciji civilnih i vojnih vlasti po ovom pitanju, neodgovarajućim obrazcima, nepotpunim uvjerenjima, rešenjima...

  4. Pojedini predsednici opština koji kad su dolazili u Beograd bježali od svojih ranjenih sugrađana i nisu se upristojili da posjete ranjene borce, pošteno je reći da je bilo i onih koji su posjećivali ranjene po nekoliko puta.

  Ovim putem pobrojanim se zahvaljujem.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|