fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

raspad_juge - 67855 - 18.03.2012 : Patagon Olovćić Olovo - best (1)

Ko je počeo rat?


Pozdrav Željko,
svako ima pravo na svoje mišljenje o bilo čemu, pa i o ovom prokletom ratu. Ja lično smatram da rat nije počeo običan Srbin, musliman ili Hrvat. Njega su počeli naši visoko-rangirani političari, naravno uz svesrdnu pomoć Zapada. Mi obični građani smo bili smo samo obični pijuni, ili kako jednom prilikom jedan vaš borac reče preko radio-veze "Oni odozgo!"

Ja rat nisam želio , i žalim za svakom žrtvom koja je pala. Najveći razlog za žaljenje je u konačnici ni jedna strana nije dobila ništa čime bi se mogla ponositi. Dobili smo razrušenu zemlju, lopove koji su se u ratu obogatili na prljavim i sumnjivim poslovima, zemlju u kojoj niko nije zadovoljan i u kojoj još uvijek postoji velika doza mržnje, zemlju u kojoj se peru veliki novci, zemlju u kojoj krivci ne odgovaraju a sitne ribe leže po zatvorima, zemlju u kojoj haraju zločinačke organizacije, vehabije, ravnogorci i ostali šljam i otpad normalnog svijeta.. Dobili smo zemlju u kojoj političari ništa ne rade a dobijaju naknadu od osam do deset hiljada maraka plate.

Pitam se šta su dobili borci, dojučerašnji jurišnici i hrabri momci na svakoj strani danas boluju od poslije-ratnog sindroma, obeščašćeni lutaju gladni bez posla i ikakvih prava. Neki od njih se i spaljuju da bi dokazali svoju pravdu. Vašu i našu vlast vrlo malo ili nimalo ne interesuje kako je toj populaciji , kako živi... Vaši političari tvrde da je vrijeme boraca prošlo, da ih je istorija progutala... Sa druge strane, naši bi rekli da ogradimo sebi što smo oslobodili i da ćutimo i budemo zadovoljni.

Više si ti uradio za Vojničko groblje u Sokocu i prenos posmrtnih ostataka nego Dodik, a on sada na kostima Miće Vlahovića i njemu sličnih, uživa pjevajući po teferičima i cijepa od sile i dobre rakije košulje na sebi.

Nije narod želio rat , u to sam 100% siguran, ali kada te neko gurne u rijeku plivaj ili se guši. Tako je bilo i tada pošto smo gurnuti u vihor rata i raznim propagandnim materijalima ubacivano sjeme mržnje koje je brzo izniklo i raslo sve više kako se više krvi proljevalo.

O broju poginulih Srba u Sarajevu neću ni da pričam jer ne znam situaciju. Čuo sam za Kazane i mnoga druga nedjela, ali mi je ukupan broj nastradalih nepoznat.

Milovana Žugića jako dobro poznajem, čak i više nego što misliš. Poznajem mu i ženu Danicu i sina Voju, dobrog mog prijatelja. Imao je kuću odmah iza milicije. Predavao je fiziku i matematiku. Nizak debeo, nosio naočare, žena mu je (mislim) radila u banci. Imao je brata, mislim da se zvao Rajko, koji je bio direktor Doma zdravlja u Olovu.

Kada se ono kuhalo, vođeni su nekakvi pregovori naših i vaćih da se ne puca, bio sam na sastanku jednom u krugu pilane. Bilo je to u jednoj kancelariji u bijeloj zgradi, odmah desno kada se uđe na kapiju. Eh, tu se malo zakomplikovalo o podjeli grada kada je Milovan ustupio neke pogodnosti muslimanskoj strani. Tada je ustala Danica i rekla:

 • "Brate Rajko, hajdemo ja i ti napastiti ovaj sastanak kad neće on, jebo mater svoju!"

  Danica je pri tome mislila na Milovana. Delegaciju su pratili Goran Drage Krajišnik, Čedo Đokić i jedan fini momak koji je radio u pilani.

  Ovo ti pričam samo da te podsjetim da imenovanog jako dobro znam, isto kao što znam šta sada radi kojim se biznisom bavi, koje nekretnine i gdje ih ima, koliko je dobio odštete od vlade RS da osječe balvane i tako dalje. A za kahvu je živa istina. Redovno je putem radio-veze poručivao kako će popiti kahvu u Olovu, tj. da će osvojiti Olovo. Upravo zbog toga mu je taj restoran sa burencetom i spaljen.

  Nakon rata Milovan više nije nikada kročio u Olovo a da li će i kada to ne znam. Vojislav je bio i ostao moj drug i on je sada preuzeo od starog biznis. Za Danu nemam informacije ali nije ni bila bitna nikad.

  Toliko prijatelju o početku rata, jadno počeo još jadnije se završio a dabogda se nikada više nikome i ne ponovio.

  Pozdrav!

  P.S. Željko, samo da kažem, a tiče se Milovana Žugića, da sam ga dobro poznavao a dobro je i on znao mene. Bojao sam ga se samo kada sam bio u osnovnoj školi, bio je jako zafrkan, htio je i istući đaka pa su ga tako u ratu i prozvali "Vojvodom " valjda zbog njegovog bogastva u to vrijeme jer dok je bio u Olovu imao je svoje ljude muslimane koji su za njega kupovali marke i koji su za njeg prodavali cigare.

  Jednog od takvih njegovih muslimana ste zarobili i bio je kod vas do kraja rata, da bi danas kupio kuću i imanje na Krivoglavcima. Elem Žugini kuriri su slali poruke za tu kahvu, jebala ga ona, ogadila mu se dabogda.

  Pozdrav tebi i svim ljudima dobre volje, jedne prilike pisaću ti i za Vozuću, sam tok oslobađanja ( Bradin, Papratanj ) i tako pomalo o svemu. Globalno ja gledam nikad nisam bio lokalac. Možda nekad malo zatalasam ali isplivam i govorim istinu. Hvala na ustupljenom prostoru u idućem javljanju idemo na Vozuću. Pozdrav!!!

  Olovčiću,

  shvatio sam da ti jedino pristupaš stranici "Olovo" i zbog toga misliš da ne objavljujem sve tvoje tekstove. Ja tekstove razvrstavam u skladu sa tematikom, pa tako neki članci završe i na drugom mjestu!

  Umjesto ove stranice, možda je bolje da čitaš stranicu "Najnoviji" - gore u linku riječ "olovo" zamjeni sa "najnoviji".

  Zamolio bih te još jednu stvar: ukoliko možeš da pišeŠ i o KRUŠEVU, bio bih ti jako zahvalan. Ja sam u toku rata bio na Manjači, na Srebrenici, Žepi, Nišićkoj visoravni ( Okruglica, Čemerno, Krivajevići, Bijambare...), Ilijašu, Misoči, Žuči, Grbavici, Goraždu, Sokolović koloniji, Lukavici i mnogim drugim mjestima - ali na Kruševu nikada nisam bio. Ni u ratu, a ni prije/poslije rata.

  U toku rata sam jedino bio u kasarni na Paleži, kod kožare, kada smo sam išao na smjenu na Žepi - preko Skelana.
 • Idi na stranu - |listaj dalje|