fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

vogosca_rat - 66762 - 04.03.2012 : Vogošćanin Pravi Vogošća - best (0)

Ratni vihor u Vogošći


Baš u vrijeme kada sam postavljen na mjesto komandanta Vogošćanskog bataljona u Vogošći su se dešavale veoma čudne stvari. Počela je ofanziva na Donji Hotonj, Milidrag je sa korpusnom policijom upao u Vogošću i uhapsio veliki broj boraca a ja sam doveden na mjesto komadanta bataljona.

Zbog velikih problema u Vogošćanskom bataljonu, mi smo bili izolovani od učešća na pripremi planova za izvođenje naše ofanzive u reonu Donjeg Hotonja. Sve se ovo dešavalo u istom mjesecu, čini mi se da je to bilo krajem januara '93, samo mjesec ipo dana nakon teški borbi na Žuči, koje su se vodile za odbranu Vogošće. Vogošćani su nakon velikih napora uspjela da zaustavi silovit napad muslimanskih snaga i organizuju liniju odbrane na "Ježevima", praktično na zadnjem brdu sa koga se mogla organizovati odbrana vogošćanskih ulica.

Početak ofanzive na Hotonj, u kojem su učestvovali uglavnom dobrovoljci, naša braća iz Srbije, bili su veoma tragični za nas. U prvom danu borbe imali smo ogromne gubitke u ljudstvu. Bio je to rekordan broj poginulih u jednom danu, čak trinaest. Iako se ni muslimanske snage nisu mogle pohvaliti da su bolje prošle, ovo je za nas bila najveća tragedija poslije pada dijala Žuči i tom prilikom gubitka velikog broja borac, a koji se desio 8. juna 1992. godine.

I dok je Vogošća bila obavijena tugom i žalom za srpskom mladeži koja izginu u tom juriš, u Vogošću upada naduveni Milidrag, oficir Korpusne policije sa sa njegovim ljudima. Počinje da hapsi uglavnom najistaknutije borce jurišnog voda naše brigade. Svi borci su bili iznenađeni razvojem događaja, pogotovu što se to dešavalo u Vogošći koja je bila obavijena tugom. Nakon toga srpski vojnici iz Vogošće sa oklopnim vozilima i Peđom tenkistom kreću u kontra-ofanzivu, i iznenađuje korpusnu policiju, tako što su je zaskočili i za tren oka zarobili i razoružali. Milidrag, iznenađen odlučno organizovanom akcijom srpskih boraca, je morao da se povuče iz te akcije i napravio dogovor sa jurišnim vodom o prestanku hapšenja.

Milidrag je tom prilikom dao objašnjenje da je po zahtjevu Rajka Koprivice i civilne policije došao u Vogošću da pohapsi osumnjičene za krađe golfova i svirepa ubistva nesrpskog stanovništva. Presednik opštine tom prilikom nije dao imene vodećih ljudi u Vogošći kao i svoje ime, koji su najviše pokrali i opljačkali Vogošću i njena bogatstva. Za Rajka Koprivicu i vodeće lopove u Vogošći je u tom trenutku bilo važnije da se pohapse sitni lopovi kako bi za njih što više ostalo da pljačkaju, nego da se odbrani opština Vogošća.

Srećom, sve se smirilo a Milidragu je dozvoljeno da djelimično izvrši svoj dio zadatka zbog kojeg je došao u Vogošću. Tom prilikom je pohapsio samo one za koje sumnjalo da sprovodili nasilničko ponašanje, zlostavljanjem i ubistvima nesrpskog stanovništva po Vogošći. Tada su uhapšeni i odvedeni u zatvor Kula: Miro Vuković, Aco Marin-Cvrle, Sima Mladenović- Hipik, Ratko Dabić i Goran Lubina. Miro Vuković, Aco Marin i Sima Hipik su vrlo brzo pušteni zbog nedostatka dokaza, a Ratko Dabić i Goran Lubina su osuđeni zbog svirepog ubistva Naze Skenderović, majke mog nekadašnjeg prijatelja. Zbog tog ubistva i političkih ubjeđenja mog bivšeg prijatelja i dan danas smo ostali bez kontakta i prijateljskih odnosa. Zaboravio je mnoge stvari koje sam za njega do tad učinio pa čak i spasavenje njegovog života. Bratski nema šta!
Idi na stranu - |listaj dalje|