fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrinja - 66625 - 04.03.2012 : Dobrinjac Sarajevo - best (0)

Početak napada na Dobrinju


Znas, kada s nekim ostvariš iole normalnu komunikaciju onda bi čovjek učinio mnogo toga da istina izađe na vidjelo. Vidiš, ja sam imao prilike da ovde čitam komentare tih "velikih Srba" koji su toliki junaci da se to ne pamti od Kosova pa do danas. Isto tako na nekim drugim forumima pročitah komentare "velikih muslimana", koji su takve age i delije da to historija ne pamti. A u suštini sve je to isto. Jedan dio takvih zadojen mržnjom, nacionalizmom, srpstvom, islamskim fanatizmom počini zločine nad nevinim, pa im to ne bijaše dosta, pa i dan danas po forumima pišu i šire mržnju, a vjerujem duboko u sebi da ih ima koji su što bi stara poslovica rekla "iza djeda pucali na medjeda", u ratu bili daleko negdje iza linija, ili čak pobjegli u dijasporu a da rova ili neprijatelja očima nisu vidjeli a prepričavaju dogadjaje po sistemu rekla-kazala x uvelicaj.

Ima takođe i dio onih koji su u svom tom ratnom ludilu ostali dosljedni ljudskosti, pa koga su mogli spasiti-spasise ga, a i poslije rata ostadose normalni i okrenuše se budućnosti i borbi za preživljavanjem i egzistencijom. Malo je takvih, ali ih ima. Na obje strane. I poslije svega ne gledaju ko se kako zove, već ko je čovjek a ko ne.

Ja smatram, evo, da sa tobom imam jednu normalu komunikaciju. A znaš zasto? Evo reći ću ti. Ja sam znao i znam za srpske gubitke u ljudstvu, prilikom vašeg napada od 17. 06. 1992 godine. Znam jer su mi neki vasi oficiri za bezbjednost dali te podatke, medjutim ti si PRVA OSOBA koja je javno, na forumu priznala da ste imali te gubitke, i zato ti SVAKA CAST! Na nekim drugim forumima, pričam sa osobama koji u nebesa ukivaju srpsko junastvo bez gubitaka, dok s druge strane po 300 Alijinih mudžahedina je ostalo da leži nepomično na poprištu bitke. To su nerealnosti, a ja ne volim da budem nerealan. Ne volim laž. Dajte istinu ma kakva god da je.

Ja ću reći da Bogdo nije niko poginuo u tim nesretnim dešavanjima 92-95 godina. Da Bogdo nije bilo rata. Ne bi mi sada tipkali ovde i evocirali te nesretne uspomene.

36 srpskih boraca je poginulo u napadu na Aerodromsko naselje. To ti je podatak koji ja imam. Akcija je u samom startu "krenula loše". Na dijelu naselja gdje sam se ja nalazio, odmah ste bili primjećeni. Dvojica koja su pretrčala iz pravca aerodroma među privatne kuće (ako treba mapa mogu sve nacrtati i objasniti detaljno), primjećena su, imali su šljemove na glavama i bijele trake na ramenima. Pucano je na njih, i ako on ovo čita, treba da zna da je nekad negdje ogromnu sadaku dao jer je ostao živ. Dva centimetra iznad glave metak je pogodio u oluk kuće gdje su se nalazili. Ako treba da navedem i komentar koji je tad opsovao, navešću ga. Jasno i glasno se čula psovka:) Eh, tada je kod nas nastala uzbuna. Međutim, iz pravca aerodroma, (drugi ulaz iz pravca danasnjeg Interexa) bili ste krenuli sa jednim kombijem Ford Tranzitom i jednim Golfom, i na samom ulazu u naselje ste upali u zasjedu. Kombi je bio pun vojnika kao i golf. Niko nije preživio. Tada su 2 tenka i transporter krenuli da izvlače mrtve i da pokušaju ući sa te strane u naselje. Tada vaš transporter koji je stajao na glavnoj magistralnoj cesti i ulazu u naselje biva pogođen iz RB-a, ali na našu žalost, a sreću posade transportera, vozilo biva pogođeno ali ne i oštećeno. Projektil od RB-a ga je pogodio u prednji dio, i samo se odbio od njega i aktivirao se od cestu. Dan danas tu ima krater od te eksplozije.

Ja sam se nalazio odmah pored tipa koji je gađao taj transporter, i ta fula se desila zbog toga što smo bili primjećeni iz transportera, rafal iz PAM-a koji je bio upućen ka nama, završio nam je ispred nogu, a ovaj od straha okinuo RB-om i promašio. Onda je tenk počeo da dejstvuje ka nama, i mi smo se povukli iza zgrade, nekih 20-tak metara.

Dobrinjac,

kao što rekoh, ja ne izmišljam činjenice, ja baratam podacima. Ponekad one nisu najtačnije, pogotovu kad dolaze od izvora sa protivničke strane, ali i ovo je jedan razlog što vodimo diskusiju.

Što se tačnog broja poginulih Srba na Dobrinji tiče, tačan broj je veoma teško utvrditi, ali budi siguran da ću ga ja imati za godinu ili dvije kada završim obradu svih podataka kojima raspolažem. I pri tome ne mislim samo na Dobrinju, nego i na svaku bitku, svaku borbu od 1992. do 1995. godine.

Nego, ti reče da ćeš objaviti i broj poginulih sa vaše strane. Nadam se da ćeš ispuniti obećanje, a pri tome me ponajviše interesuju vojne žrtve.

Treba da znaš i jednu drugu stvar. Prilikom organizacije napada na neki položaj, svaki komadant je dužan da procjeni i broj žrtava. U zavisnosti od cilja operacije, a ja nisam upoznat sa istim, taj broj može da bude manji ili veći. Iako sam oficir, ali i laik za ratne strategije, mišljenja sam da su ovaj broj žrtava očekivan, ali da zacrtani ciljevi ove operacije nisu ostvareni.

Možda imamo "slične stavove" u pogledu dešavanja u toku rata, ali mislim da smo jako udaljeni u pogledu političkih stavova! Jaz između Srba i muslimana u ovom pogledu je daleko veći danas nego što je bio u toku rata. Ovome su značajan doprinos dali muslimanski, a i strani političari, uključujući i Anđelinu Džoli. Što se mene tiče, danas, više nego ikada, podržavam inicijativu za izdvajanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, i uz pomoć bosanskih političara, ovo će se, hvala Bogu, desiti u narednih dvadesetak godina.

Pokušaj bar jednom da se staviš u položaj srpskog čovjeka, borca, djeteta. Razmisli o haškim optužnicama, o oslobađanju Nasera Orića zbog toga "što je bio mlad," dok ste, primjera radi, osudili Biljanu Plavšić, jedna obična baba koju niko na Palama nije zarezivao ni 3%, i koja nije mogla da utiče ni na jednu odluku u vladi, a pogotovu ne u vojsci.

Muka mi je u stomaku kada neko sa tvoje strane počne da propagira neko "bratstvo i jedinstvo". Pa zar misliš da smo mi Srbi toliko glupi da nasjednemo na tu jeftinu provokaciju? Trebali ste da to radite prije 1992. godine, kada se rat mogao spriječiti! Da niste bili omađijani islamskim zabludama sada ne biste gladovali, a i nama Srbima bi bilo bolje!

Nisam nikaka ljubitelj Karadžića, čak sam jedan od njegovih najvećih protivnika, ali ti mogu reći da vam je on muslimanima uoči rata nudio mnogo bolju i stabilniju Bosnu, od one koju je tvoj Alija-balija dobio ratom. Pored toga, da je suverena Bosna napravljena mirnim putem, sada bismo imali jednu čvrstu i mnogo stabilniju državu od one u kojoj danas živimo. Međutim, to se nije desilo jer bi u tom slučaju strane sile izgubile kontrolu nad Bosnom, a to Zapad nije želio.

Molim te da shvatiš da ovo nije samo moj stav već i nekih uglednih muslimanskih političara koji su osnivači SDA.

Po mom mišljenju, eskalacija sukoba u Bosni i Hercegovini je izazvana jakom propagandnom politikom SDA u vrijeme višestranačkih izbora 1990. godine. Dobro se sjećam situacije u gradu: svaka površina pogodna za lijepljenje propagandnim materijalom bila je prekrivena SDA plakatama. Srbi su imali jako ograničena finansijska sredstva za tu svrhu, a i ono malo plakata što je lijepljeno uglavnom po noći, do jutra bi organizovno bile uklonjene od strane SDA aktivista.

Da potkrepim ovaj iskaz i sa jednom činjenicom: Onog jutra kada su na radiju oglašavani rezultati izbora, igrom slučaja sam se našao na Ciglanama u kabinetu Radovana Karadžića, jer me je neko od profesora sa FPN preporučio kao stručnjaka za kompjutere. Radovan je imao namjeru da za stotinjak opština u BiH nabavi po jedan kompjuter pa mu je trebao moj savjet u vezi toga. Tom prilikom je Radovan, u mom prisustvu, rekao:

"SDS nije uradila gotovo ništa da dobije ove izbore. Srpski narod se prepao SDA plakata kojima su bili izlijepljeni gradovi, te su glasali za SDS i iz straha od islamizacije Bosne."

Eto, ovo pravilo je najbolje opisao Njutn u svom "Zakonu akcije i reakcije." Ista greška, ja bih rekao još pogubnija, se desila u Bosni nakon građanskog rata. Vjerujem da će kroz dvadesetak godina i pošteni muslimanski istoričari konstantovati da je islamska politika nakon 1995. godine bila apsolutno pogrešna. Umjesto torture, sudskih represalija i instrumentalizacije Haga u cilju zastrašivanja demobilisanih srpskih boraca sa Hagom, trebali ste biti inicijatore otvorenog sagledavanja činjeničnog stanja: uraditi tačan popis žrtava, osuditi sve ratne zločince bez obzira na nacionalnost, proglasiti Sarajevo "otvorenim gradom" u kome ravnopravno žive sva tri naroda, ne praviti cirkus od Potočara... Na ovaj način biste, žrtvujući pješaka imali šansu da matirate ostala dva naroda u Bosni, i tako dobijete šansu da stvorite jednu suverenu i stabilnu državu. Umjesto toga, sada imamo tri glavna grada i zatvoreni smo u svoje kantonsko-entitetske torove. I što je najgore - mrzimo jedni druge više nego ikada. Umjesto da jedni drugima želimo sve najbolje, u svojoj bijedi se najviše naslađujemo kad "komšiji crkne krava". Kontrolu nad našom sudbinom imaju svi, izuzev nas samih, a strane sile (uključujući i narkomanku Anđelinu Džoli) su nas doveli u situaciju da se manje "volimo" sada nego što smo se "voljeli" dok smo jedni druge gledali preko puščanog nišana.

Ako si bar ti pokušao da me shvatiš, onda ovih mojih petnaestak minuta koje sam proveo pišuši ovaj tekst i nije bilo uzaludno potrošeno vrijeme. Ako si me bar saslušao, možda ćeš me bar nekada i shvatiti. A onda će biti kao u onoj poslovici zemljaka Anđeline Džoli koja kaže: "One person at the time!".

Da smo mi Srbi svakim danom sve dalje od vas muslimana pokazaću ti i jedim primjerom. Veliki broj Sokočana zna da je u toku rata u mojoj porodičnoj kući na Sokocu pune tri godine boravio Ismet Kurbašić iz sela Vučkovac, mislim da je to kod Gradačca. O njemu sam napisao i jednu priču, koju možeš pročitati ako klikneš ovdje. Sa Ismetom sam djelio i poslednju koricu hljeba, sve dok nisam uspio da ga 1994. godine prebaciti u njegov rodni kraj. Od tada pa do danas smo postali mnogo gori narod. Primjera radi, ja tako nešto danas ne bih uradio ni za koga, a pogotovu ne za muslimana.

Da te podsjetim na par istorijskih činjenica:

1) Kraljevina Jugoslavija se raspala jer Beograd nije imao razumjevanja za lokalnu samoupravu. Srezovima su rukovodili kraljevi povjerenici, koji su slati u provincije iz Beograda, a koji nisu imali razumjevanja za lokalne etničko-kulturne razlike. Kralj je "kanalisao" sva politička mišljenja i forsirao koncept "jugoslovenske nacije".

2) Komunistička Jugoslavija se raspala zbog jednoumlja, kanalisanog Titovim stavovima. Tito je okupio oko sebe ljude koji su slijepo slušali njegove "genijalne" ideje a koji nisu imali tolerancije ni za kavu razliku u mišljenjima. Tito je forsirao ideju "bratstva i jedinstva" i koncept "jugoslovenske nacije".

3) I Bosna će jednog dana propasti zbog centralizacije vlasti i jednoumlja. Za razliku od prethodna dva sistema, u kojima je vladalo jednoumlje političkih stavova, u Bosni vlada jednoumlje jednog naroda, i to muslimanskog. Muslimanski političari forsiraju ideju "zajedničkog suživota" i "bosanske nacije" uz neprekidnu torturu srpskog naroda, koju nesebično podržavaju velike sile i strani mediji.

Istorija nas uči još jednu gorku činjenicu: ni jedna tortura nije vječno trajala i sve države zasnovane na ovom principu su propale, ili će jednog dana raspasti.
Idi na stranu - |listaj dalje|