fix
Logo
fix
Nalazite se na Forum-Najnoviji
Za dodavanje novih poruka na ovu stranicu kliknite ovdje

dobrinja - 66402 - 02.03.2012 : Dobrinjac Sarajevo - best (0)

Aerodromsko naselje - jun 1992


Kao prvo, nisam očekivao ovako brz odgovor i nadam se da će ova polemika ili razmjenjivanje informacija krenuti u pravom smjeru, a ne po onome rekla-kazala sa preuveličavanjem nekih stvari. Ja shvatam da bi mnogi željeli da izvrše promociju srpskog junaštva ili pak junaštva branilaca, ali bih želio samo da baratamo činjenicama. Izgleda da si me u samom startu pogrešno shvatio, ili možda želis da me pogrešno shvatiš vezano za pogibiju tvog rođaka Tomića.

Nisam rekao da sam čuo Predraga preko motorole. Čuo sam ga uživo jer sam bio udaljen od njega par metara, vjerovao ti meni ili ne. Bio nam je okrenut leđima kada je nekome od svojih govorio:

 • "Šaljite nam transporter da nas izvlači, poginućemo svi!"

  Tada je primio rafal u leđa od jednog mog suborca, ali već narednih sekundi iz vašeg pravca među nas je doletjela vaša bomba. Ovo što ti ja pričam, ovo ti je istina bez obzira ponavljam ti opet, vjerovao ti meni ili ne. Ako te budu interesovali mnogi detalji o borbama od 17-tog do 21-vog, tu smo da razmjenimo informacije.

  Kažeš da je veliki broj stanovnika naselja evakuisan iz sigurnosnih razloga. Cenzurisao ti moj sledeći odgovor ili ne, ali tvoja tvrdnja ne odgovara istini. Zašto? Pa jednostavno zato što su kasnije dosta muslimanski civila koji su tada zarobljeni, evakuisani iz masovnih grobnica. Ima doduše i onih koji su uspjeli da prežive logor na Kuli, a isto tako i mnogi za kojima se dan danas traga. Ovo je istina, i ovo su činjenice. Svidjalo se to nekome ili ne.

  Ako pričaš o držanju linije navečer 17-tog prema Dobrinji, pa naši se sve do 19-tog nisu bili povukli iz naselja i zbog toga je dolazilo do sporadičnih susreta, uličnih zasjeda i svačega nečega. Koliko sam ja bio shvatio, a i danas mislim tako, i kod vas nije bila komanda nešto posebno. Imam osjećaj da se i kod vas išlo na O-RUK pa šta bude, bude.

  Kažeš da su naši doveli pojačanja iz grada? Ne, nikakva pojačanja iz grada prva dva dana nisu stizala. Tek trećeg dana stiglo je par momaka iz jedinice "Crne Mambe", jedinica lokalnog karaktera, koja je bila pod komandom Juke Prazine. Njihova glavna preokupacija je bila da pljačkaju stvari po napuštenim stanovima.

  Kada ste vi krenuli 21-vog sa transporterima i tenkovima, oni su se noge uhvatili. Ali na neki način zahvaljujuci njima, Dobrinja i C5 je odbranjeno. Objasnim ti ako budeš želio i kako to "zahvaljujući njima"...

  Vidim buni te naziv C5. Pa C5 je naziv naselja gdje je Feridova kuca-radionica. Eto kažes živio si tu, a nisi znao gdje si živio. Pretpostavljam da s ti je ulica bila Marksa i Engelsa? Ako me pamcenje dobro služi. C4 naselje je drugi naziv za Aerodromsko naselje, dok valjda znaš da se Dobrinja dijeli na Dobrinju 1, 2, 3, 4 i 5? Ali otom potom.

  I eto kažeš da se poslije par dana nije moglo nista uraditi. Pa niste mogli uraditi ništa ne zbog toga što su došle kako ti kažeš "nase najiskusnije jedinice". Vjeruješ li mi a nikakvih jedinica nama nije došlo u ispomoć, a pogotovo tih iskusnih kako ti kažeš, već jednostavno desile su se dvije stvari. Prvo i osnovno pravilo ratovanja koje ste vi zanemarili bilo je to, da smo mi u Dobrinji bili opkoljeni. A kad nekoga hoćeš da pobjediš, moraš mu pružiti mogućnost da se povuče ili da bježi. Mi nismo imali kud! Pošto nismo imali kud, morali smo se braniti, pa tamam kad bi svi izginuli. Iza nas su bili civili, žene i djeca. Opkoljeni! Nemaš kud, braniš se dok imaš i zadnji metak. A 21-vog nam je već bilo nestalo municije.

  Opet bih želio da ova diskusija pođe u pravom smjeru, bez nekih lažnih činjenica i vrijeđanja. Samo želim ako i vi želite, da razmjenimo par informacija. Do vas je.

  Na ovu temu se mnogo toga jos može reći. Od pogibije mnogih vaših pojedinaca, posada transportera, upada u naselje, kasnijih akcija, sahranjenih boraca itd, itd...

  Pozdrav i nadam se da idemo dalje sa temom:)
 • Idi na stranu - |listaj dalje|